Székely Szabadság Napja – A Székely Nemzeti Tanács pert nyert a brüsszeli Európai Bizottság ellen!

Székelyföld területi autonómiáját és az úgynevezett terrorper nyomán Romániában bebörtönzött székelyek szabadon bocsátását követelte vasárnap Marosvásárhelyen a székely szabadság napja alkalmából tartott demonstráció több ezer résztvevője.

Fotó:  MTI/Boda L. Gergely

Fotó: MTI/Boda L. Gergely

A tüntetés kiáltványát a demonstrációt meghirdető Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke, Izsák Balázs olvasta fel az 1854-ben kivégzett székely vértanúk emlékműve körül összesereglett tömeg előtt, szavait a tüntetők többször is az „autonómiát” rigmust skandálva szakították félbe.
A közfelkiáltással elfogadott petícióban a tüntetők tiltakoznak „a román állampolgárságú magyarok elnyomása, a magyar közösség megfélemlítése” ellen.
A dokumentumban hiteltelennek nevezik az EU soros elnökségét ellátó Románia jelmondatát, miszerint „A kohézió európai érték”, azzal vádolva a bukaresti kormányt, hogy szándékosan elszegényíti Székelyföldet és ehhez uniós eszközöket is igénybe vesz.
A tüntetők azt követelték, hogy Bukarest hagyjon fel ezzel a gyakorlattal és kezdjen párbeszédet Székelyföld státuszáról a székelynép legitim képviselőivel.

Fotó: MTI/Boda L. Gergely

Fotó: MTI/Boda L. Gergely

Izsák Balázs a tüntetőkhöz intézett beszédében leszögezte: a székely nép nem mond le Székelyföld területi autonómiájáról, törekvésük pedig nem jelent fenyegetést senki számára.
    Az SZNT elnöke „a székely jövőépítés első európai sikereként” értékelte, hogy a luxemburgi bíróság az SZNT-nek adott igazat a kezdeményezés bejegyzését eddig elutasító Európai Bizottsággal folytatott jogvitában.

Kép: ELÉG! - közösségi portál

Kép: ELÉG! – közösségi portál

Tőkés László beszédében úgy értékelte: a centenáriumát ünneplő román politikai osztály „fesztív” magyarellenességben éli ki magát, és nem akarja megérteni, hogy az erdélyi magyarok nem akarnak az elűzött és kiárusított szászok és svábok sorsára jutni.
Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke szerint a román hatalom igazságtalanul börtönözte be a terrorváddal elítélt Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt, hogy megfélemlítse a szabadságáért és autonómiáért kiálló székely népet. A tömeg „Szabadságot Bekének”, „Szabadságot akarunk, terroristák nem vagyunk” rigmussal követelte a terrorváddal bebörtönzött foglyok szabadon bocsátását, akikről – az egyiküknél talált petárdákra hivatkozva – az ügyészek azt állították, hogy pokolgépeket készültek robbantani Románia nemzeti ünnepén.
Tőkés László megjegyezte: ideje volna, hogy az EU és az „Orbán Viktor miniszterelnököt kárhoztató” néppárti frakció ne csak a Közép-Európai Egyetem sorsával, hanem a megsemmisülés határára jutott marosvásárhelyi magyar orvosi egyetem helyzetével is foglalkozzon.

Fotó: MTI/Boda L. Gergely

Fotó: MTI/Boda L. Gergely


Szili Katalin, a határon túli autonómiaügyeket koordináló miniszterelnöki megbízott levélben üdvözölte a marosvásárhelyi ünneplőket.
„Bebizonyosodott, hogy az Európai Bizottság sorozatos helytelen döntéseivel akadályozza az őshonos kisebbségek helyzetének rendezését. Egész Erdély és Székelyföld érdeke, hogy egy sikeres aláírásgyűjtéssel hívjuk fel az európai intézményrendszer figyelmét az őshonos kisebbségekkel szembeni mulasztásaira és a hiányosság pótlása érdekében cselekvésre késztesse” – írta Szili Katalin a SZNT európai polgári kezdeményezésére és az Európai Bizottsággal folytatott több éves pereskedésre utalva.
A marosvásárhelyi demonstráción a miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága vasárnap kiadott állásfoglalását is felolvasták. A Potápi Árpád János államtitkár által aláírt dokumentum szerint a magyar kormány továbbra is a leghatározottabban kiáll azon álláspontja mellett, hogy az autonómia, az önrendelkezés joga a kisebbségben élő közösségek megmaradásának biztosítéka.

 

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

 

Budapesten, a Hősök Terén is tartottak rendezvényt a Székely szabadság Napja alkalmából, ahol Németh Zsolt az Európai Bíróság csütörtöki döntéséről beszélt, amely szerint az Európai Bizottságnak foglalkoznia kell a SzékelyNemzeti Tanács (SZNT) által benyújtott, a nemzeti régiókról szóló kezdeményezéssel, amely arra irányul, hogy az EU kezelje kiemelt figyelemmel a nemzeti kisebbségi régiókat.     A kormánypárti politikus a döntést történelmi győzelemnek nevezte, hozzátéve, hogy az eredményes európai jogalkotás érdekében pedig erőteljes magyar képviseletre van szükség az EP-ben.     Ezért május 26-án, az európai parlamenti választásokon mindenkinek részt kell vennie határokon túl is – fűzte hozzá.     A külügyi bizottság elnöke úgy fogalmazott, elfogadhatatlan, hogy európai uniós forrásokból, uniós eszközökkel folytatódik az a diszkrimináció, amelyet immár 100 éve kell elviselniük a határon túli magyar közösségeknek az utódállamokban. Ez ellen a leghatározottabban fel kell lépni, és erre kell összpontosítani az energiákat a következő időszakban – jelentette ki.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Dabis Attila, az SZNT külügyi megbízottja az  Európai Bíróság által hozott ítéletről szólva azt mondta, hatalmas erőket szabadított fel a döntést, ugyanis egyetlen nap alatt melléjük állt a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma, az Európai Szabad Szövetség és az Európai Kisebbségek Föderatív Uniója, ami azt jelenti, hogy támogatja őket a Kárpát-medence teljes magyarsága és Európa valamennyi őshonos nemzeti közössége.     Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyra Néppárt elnöke szerint érthetetlen, hogy a román kormány miért utasítja el a párbeszédet az autonómiáról, miközben az EU soros elnökeként Európa sokféleségét, soknyelvűségét óvja. Incze Árpád, a rendezvényt szervező Székelyföldért Társaság elnöke azt hangoztatta, hogy a székelyek azt szeretnék elérni, amit 100 éve a gyulafehérvári nemzetgyűlésen megígértek a románok, ez pedig a területi autonómia, amiből nem engednek.

kurultaj. hu / MTI