Elhunyt Stepan Topal, Gagauzia tiszteletbeli elnöke

Szeptember 29-én hajnalban elhunyt STEPAN MİHAİLİOVİÇ TOPAL, Gagauzia tiszteletbeli elnöke. Útépítő mérnök szakmája mellett 1989 óta – a gagauz nemzeti mozgalom aktivistája volt Moldovában.

stepan_topal

A gagauz nemzeti mozgalom 1990 Augusztus 19-én Moldova déli részén megalakította a Gagauz Autonóm Köztársaságot (Gagauz Yeri). 1991 december 1-én 90 %-os szavazataránnyal megválasztották Gagauzia első elnökének. 1990 és 1995 között ő töltötte be Gagauzia elnöki tisztségét. 2010 júniusában alapító tagja volt a Gagauz Vének Tanácsának. 2016-ban a Türk Világ Kutatása Alapítványtól megkapta a Turan Yazgan Nagydíjat. Haláláig aktívan dolgozott a kisebbségben élő gagauzok kultúrájának és nemzeti önazonosságának megőrzése érdekében.

Nyugodjék békében.

Stepan Topal, Bíró Andrással a Turan Yazgan díj 2014-es átadásán

Stepan Topal, Bíró Andrással a Turan Yazgan díj 2014-es átadásán

A gagauzok az altáji török népek közé tartoznak, rokonaik a türkmének, törökországi törökök és kazakok. Eredetüket illetően a kutatók az úzok, vagy mongolok elől a 13. században idemenekült közép-ázsiai törökök utódainak tartják őket. Nyelvük szoros rokonságot mutat a közép-ázsiai altáji nyelvekkel, ugyanakkor a mai török nyelvvel is.

A gagauz lobogó a Kurultajon

A gagauz lobogó a Kurultajon