Nomád Világjátékok tájékoztató – Éremesélyes magyar sportolókat indítunk!

Harmadszor rendezik meg a nagyszabású Nomád Világjátékokat Kirgizisztánban. A Világ legnagyobb tradicionális sport viadala a magyarországi Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlés testvér rendezvénye. A Nomád Világjátékok európai partnere pedig a Kurultájt is szervező Magyar Turán Szövetség.

magyar_cs30

A Magyar Turán Szövetség tavalyi érmes csapata – II.World Nomad Games

Harmadszor rendezik meg a nagyszabású Nomád Világjátékokat Kirgizisztánban (szeptember 1-9) a festői Isszik-kul (Isszik-tó) partján Cholpon-ata városában és a közeli Kircsin völgyben, a Tien Shan hatalmas hegyei között. Az ünnepségre ellátogat Orbán Viktor miniszterelnök úr, valamint jelen lesznek a türk országok állami vezetői. A hivatalos kirgiz tájékoztatás szerint ott lesz Nurszultan Nazarbajev kazak, Ilham Aliyev azerbajdzsáni, Recep Tayyip Erdogan török és Shavkat Mirziyayev üzbég államfő is.

Nomad Games Kirgistan 2A Világ legnagyobb tradicionális sport viadala a magyarországi Kurultáj –Magyar Törzsi Gyűlés testvér rendezvénye. A Nomád Világjátékok európai partnere pedig a Kurultájt is szervező Magyar Turán Szövetség, amely az a megtisztelő felkérést kapta a kirgiz szervezőktől, hogy a hagyományőrző völgy ünnepélyes megnyitóját valósítsa meg, amely egy lovas harci elemeket tartalmazó (a hun és honfoglalás korát idéző) hadi viseletes bemutató lesz. Mindezek mellett a hatalmas jurta városban magyar kiállítást is szervezünk, amelyet a Magyar Természettudományi Múzeum és a Magyar Turán Alapítvány közösen valósít meg. A kiállítás kapcsán a helyszínre utazik dr Korsós Zoltán a Magyar Természettudományi Múzeum igazgatója. A jelentős sport viadalon a sztyeppei lovasnomád kultúra hagyományőrző sportjaiban vetélkedik majd 78 ország sport küldöttsége és 35 sportágban mérik össze az erejüket. A magyar csapat amely a megnyitót és a záró ünnepséget is megvalósítja, nagyszámú sportolóval érkezik a világjátékokra.

 kircsin2

A magyar küldöttség összesen 52 főből áll, a delegáció vezetője Bíró András Zsolt a Magyar Turán Szövetség elnöke, a Kurultáj főszervezője. A fő nomád sportágakban a Magyar Turán Szövetség által szervezett előválogatókról kerültek be a válogatottba a sportolók. Lovasíjászatban 4 férfi 2 hölgy, gyalogos tradicionális íjászatban 8 férfi 2 hölgy indul. Tradicionális íjász távlövésben 1 férfi 1 hölgy indul. Mindhárom sportágban a győzelemre és érmekre esélyesek a versenyzőink. 2 fő indul lovasbírkózásban, 2 fő kuresz–ben (tradicionális birkózás), 3 fő övbirkózásban, 3 fő alish (kötött övbirkózás) ,4 fő bothúzásban, 2 fő mangala vetélkedőn (szellemi taktikai sport) indul. Az elmúlt évben a világjátékok programjába bevették a szkandert, szumó-t és a szambót, a szkanderban öt, a többi sportokban egy –egy versenyző indul magyar színekben a  Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) szervezésében.

Kirgiz lobogo sassal_m