Nyílt nevezésű Övbirkózó Nemzeti Bajnokság a Kurultajon

Az idei Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlésen kiemelt szerepet kapnak a hagyományőrző sportok és viadalok. A 2017-es Ősök Napja után másodszor lesz megrendezve a nyílt nevezésű magyarországi nemzeti övbirkózó bajnokság augusztus 11–én szombaton, 11 órai kezdéssel. A verseny győztese lehetőséget kap a Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlés szervezőitől, hogy résztvevője legyen a szeptemberben Kirgíziában megrendezésre kerülő Nomád Világ Játékoknak! (World Nomad Games 2018).

osok napja_20

Tavalyi fénykép az Ősök Napján megrendezett első Övbirkózó Nemzeti Bajnokságról / fotó: Schnell Tamás

A bajnokság előtt a Magyar-Turán Alapítvány sportolói tartanak bemutatót, majd szabályismertetőt. A versenyre több szövetséges csapatot is meghívtunk illetve birkózó és judo egyesületeket is. A bajnokságra a jurtatabor@gmail.com címen lehet regisztrálni (név, keresztnév, születési év, egyesület, testsúly és sportág megjelölésével). A regisztráció által lehet szállást, étkezési és ital jegyet igényelni, valamint övbirkózó nadrágot (a verseny idejére).

A helyszínen is lehet nevezni, de ezzel már nem járnak a fenti juttatások. A helyszínen alá kell írni egy felelősség vállalási nyilatkozatot is. A nyilatkozat aláírásától függetlenül a versenyen tartózkodó orvos ellenőrizheti bármely jelentkező fizikai állapotát, és bizonyos esetekben megtilthatja a bajnokságon való részvételt.

ovbirkozas40

A 2018-as Kurultajon is kemény és látványos küzdelmek várhatók

A versenyen csak 18 éven felüli férfiak indulhatnak, saját felelőségükre. A bajnokságban két súly kategória lesz: 75 kg alatti és, azon felüli. Mérlegelés (súly ellenőrzés) a helyszínen, délelőtt 10 órától. A menetidő 4 perc. Teljes értékű dobásnál (10 pont) vége a küzdelemnek. Egyenlő állás esetén aranypont (első elért pontig megy a küzdelem). Passzivitásért büntetőpont adható.

Mindkét kategória helyezettjei érmet illetve serleget nyernek, valamint értékes nyereményeket kapnak. Az első helyezett pedig bekerül a válogatottba, amely részt vesz a szeptemberben megrendezésre kerülő 2018-as a Nomád Világjátékokon Kirgizisztánban.

Minden kedves résztvevőt és érdeklődőt várunk szeretettel augusztus 11-én, Bugacon a Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlés Óriás Sport-sátrában!

övbirkozas_kirgizisztan

Az első helyezett bekerül a Nomád Világjátékok (World Nomad Games 2018 – Kirgizisztán) magyar övbirkózó csapat keretébe