Az amerikai világcsúcslövések története

Egy héttel ezelőtt beszámoltunk Mónus József távlövő világbajnokunk amerikai diadalsorozatáról. Azóta sokan érdeklődtek a „Farkas” világcsúcslövéseinek részleteiről. Az alábbi cikkünkben részletesebben szeretnénk bemutatni a kiváló hajdúnánási íjász versenyeredményeit. A Magyar Turán Szövetség által létrehozott hagyományőrző közösség oszlopos tagjának, Mónus Józsefnek a sikereire az egész magyar hagyományőrző társadalom büszke. Reméljük, hogy a közeljövőben még sok ilyen szép eredményről tudósíthatunk.

Mónus József a 2014-es Kurultaj Magyar Törzsi Gyűlésen

Mónus József a 2014-es Kurultaj Magyar Törzsi Gyűlésen

Lássuk az eredményeket részletesen Posta Pál, a Hagyományos Íjászok Világszövetségének alelnökének közlése alapján:

Az első versenynapon két csúcseredményt is sikerült lőnie Mónus Józsefnek, amiből az egyiknek különös jelentőséget ad az a tény, hogy ezt az eredményt egy olyan kategóriában sikerült elérnie, amiben korábban a távlövő íjászat legnagyobb ikonjai – Don Brown és Luciano Cecili – voltak csúcstartók. A korlátlan erejű amerikai longbow kategória új világrekordja 470,809 méter lett, 30,979 méterrel meghaladva a korábbi csúcsot. Ezzel az eredményével Mónus József világbajnoki címe mellé FITA STAR minősítést is szerzett. Az ázsiai stílus 50 fontra korlátozott íjak kategóriájában is sikerült a csúcsjavítás, a negyedik sorozatban elért 408,52 méteres lövésével az „Egyesült Államok bajnoka” címet nyert és vezeti a ranglistát.

2015 Flight shooting1

 A „király-kategóriának” is nevezett korlátlan erejű íjak küzdelmével folytatódott a távlövők világ-ranglista versenye a sós síkságon, Wendover/Utah/USA. Mónus József ebben a versenyszámban egy 16 éves, Luciano Cecili nevéhez fűződő csúcsot döntött meg és 645,935 méteres eredményével 29,315 métert javított a rekordon. Magyar íjász neve most került először és azonnal az első helyre  ezen a ranglistán. A korábbi kézsérülésével is küzdő bajnok a nap második versenyszámában is ranglista eredményt ért el, de ezúttal 6 méter hiányzott az újabb csúcs eléréséhez.

 Monus_usa

Az USA Íjász Szövetsége és a World Archery közös rendezésében megrendezett távlövő bajnokság záró napján ismét két fordulóban lépett lőállásba Mónus József a sós síkságon, Utah államban. Az egyik – vadászhegyes – kategóriában ismét sikerült az évtizedek óta vezetett ranglista élére kerülnie, ezúttal 9 méterrel megjavítva a korábbi csúcsot. Az un. amerikai longbow íjak versenye is Mónus maga készítésű íjának győzelmével zárult, ranglista helyezéssel. A három napos bajnokság összesítése szerint Mónus József hat kategóriában indult és mindegyikben aranyérmet nyert, ezek közül egy Világbajnoki, öt pedig USA Bajnoki címet jelent, 4 kategóriában sikerült új világcsúcsot elérnie.