Aranyéremeső az USA-ban: Mónus József – 6 aranyérem, 6 világcsúcs

Ismét hatalmas diadalt aratott – ezúttal az Egyesült Államokban – Mónus József íjász távlövő világbajnokunk. „Farkas” aki a Magyar Turán Szövetség által létrehozott hagyományőrző közösség oszlopos tagja, már az elmúlt Kurultájokon is világcsúcsokat állított fel, majd többek között Törökországban, Kínában, Mongóliában számtalan világversenyt nyert meg és újabb világrekordokat ért el. Most az USA Utah államában aratott diadalt és a világranglista élére került, ezzel ismét növelte hazája, és a magyar íjászat  hírnevét.

2014. augusztus 29. és 31. között az USA/Utah/ Wendover városában, az Egyesült Államok Nemzeti Íjász Szövetségének szervezésében rendezték meg a távlövő íjászok ranglista világbajnokságát. A verseny érdekessége, hogy az eredményeket az évtizedek óta vezetett világranglistán is jegyzik, hasonlóan a szintén ebben – a sós sivatagos –  környezetben megrendezésre kerülő autós-motoros gyorsulási versenyekhez.

Mónus József saját készítésű íjaival és vesszőivel négy kategóriában ért el csúcsot és került a világranglista élére, többek között megjavítva saját korábbi rekordját is. Az új csúcsokat korlátlan, illetve 70 fontra korlátozott kategóriákban érte el, ez utóbbiban ismét 500 méternél nagyobb eredménnyel.

mónus-józsef-6

Mónus József a Kurultajon

Az USA Nemzeti Íjász Távlövő Szövetség Szervező Bizottságának tájékoztatása alapján az ezredméter pontossággal mért részletes eredmények:

Unlimited Primitiv Self: 361,289 m

Unlimited Primitiv Turkish Style: 393,219m

70# Limited Moderm Asiatic: 502,114 m.

Unlimited Modern Asiatic: 538,400 m

Mónus József további két kategóriában is két világrekordot állított fel, így 6 kategóriából 6 világcsúcsot ért el.

Augusztus 31-én, azaz a verseny utolsó napján még további 2 kategóriában is harcba szállt a „Farkas”.

Az utolsó versenynapon a „Broadhead” kategóriákban, azaz a „vadászhegyű” nyílvesszők kategóriájában mérkőztek meg a távolsággal a versenyzők, hogy sikeres lövéseikkel  felkerülhessenek az USA-ban több évtizede jegyzett világranglistára.

Mónus József tovább folytatta a korábbi tendenciát, a  két  vadászhegyű kategóriában is versenyre kelt és mindkét kategóriában új világcsúcsot ért el.

Vasárnaptól a „vadászhegyes” kategóriákban az új világrekord:

Unlimited Primitiv Self: 270,1 m

Unlimited Complex Composit:  289,2 m 

Monus

Mónus József a wendoveri (USA) távlövő világbajnokságon