Magyarországra látogatott a türkmén elnök

Június 18-ától kétnapos hivatalos látogatásra érkezett Magyarországra Gurbanguly Berdimukhammedow, Türkmenisztán elnöke. A magas szintű elnöki találkozók után Magyarország és Türkmenisztán közötti gazdasági együttműködési megállapodást illetve tudományos és kulturális együttműködési megállapodást, és oktatási együttműködési programot írtak alá. Az elnöki látogatás zárestéjén Áder János köztársasági elnök díszvacsorán látta vendégül a türkmén delegációt, a vacsorán részt vett Bíró András Zsolt antropológus, a Kurultaj főszervezője.

 

Türkmén – magyar kapcsolatok fejlesztése

Türkmenisztán Magyarország második legjelentősebb kereskedelmi partnere a közép-ázsiai régióban.

Gurbanguly Berdimukhammedow türkmén elnökkel folytatott megbeszélését követő sajtónyilatkozatában Áder János kiemelte, hogy a Türkmenisztán által megkezdett gazdasági modernizációs program olyan együttműködést kínál, amely magyar cégek bekapcsolódását jelentheti a már elkezdett infrastrukturális beruházásokba, a kooperációt vízgazdálkodási kérdésekben, a magyar élelmiszerek exportját, az eddig is jól működő gyógyszeripari együttműködés bővítését, fejlesztését, valamint az oktatási és kulturális kapcsolatok bővítését.

Gurbanguly Berdimukhammedow türkmén államfő beszélt a gazdasági kapcsolatok fejlesztésének szükségességéről. Mint mondta, együttműködhetnek például az olaj- és géziparban vagy a mezőgazdaságban. Arra is kitért, hogy Türkmenisztán 2020-ig szóló programot indított a szociális fejlesztésekre és 2030-ig tartót az ipari fejlesztésre, és üdvözölnék, ha magyar szakértők segítenének e programok megvalósításában.

Gurbanguly Berdimukhammedow türkmén államfő koszorút helyez el a Hősök terén MTI Fotó: Soós Lajos

Gurbanguly Berdimukhammedow türkmén államfő koszorút helyez el a Hősök terén MTI Fotó: Soós Lajos

 

A türkmén elnök a Kurultajról

Áder János köztársasági elnök Gurbanguly Berdimukhammedow türkmén elnök tiszteletére rendezett díszvacsorán látta vendégül a türkmén delegációt. Az Országgyűlés Vadásztermében megtartott vacsorán a Miniszterelnöki Hivatal, valamint a keleti nyitás politikáját támogató prominens személyek vettek részt, többek között Bíró András Zsolt antropológus, a Kurultaj főszervezője. A magyar köztársasági elnök a köszöntőbeszédében megemlítette, hogy Türkmenisztán nemcsak hazánk gazdasági partnere, hanem történelmi gyökereink is összekötnek bennünket. Áder János beszédét követően Gurbanguly Berdimukhammedow Türkmenisztán elnöke mondott köszöntőt. Az első mondataiban kiemelte, hogy a mgyarokat és a türkméneket számtalan ősi kapcsolat fűzi össze, a magyar türkmén kapcsolatok élő példájaként említette a Kurultajt.

Áder János köztársasági elnök fogadja a türkmén államfőt a Sándor-palotában MTI Fotó: Soós Lajos

Áder János köztársasági elnök fogadja a türkmén államfőt a Sándor-palotában MTI Fotó: Soós Lajos

 

A 2014. augusztus 8-10. között megrendezésre kerülő Kurultajra, Türkmenisztánból – a jelentős lovas hagyományokkal bíró országból – népes delegáció fog érkezni. A Magyar Törzsi Gyűlésen megcsodálhatjuk népviseletüket, a fellépéseiken megtekinthetjük a tradicionális türkmén népzenei és néptánc produkcióikat.

 

Források: MTI / kurultaj.hu