FELHÍVÁS A MAGYAR NEMZETHEZ: Veszélyben a Székelyek!

Most ismét erőteljesen ki kell állnunk a nemzetünk megmaradásának érdekében! A 21. század Európai Uniójában elfogadhatatlan, hogy Európa legnagyobb kisebbségének az erdélyi magyarságnak nincs autonómiája. Erdély-szerte a Székelyföld Trianonjának nevezik azt régiós átalakítási tervet, amelyet Bukarest akar ráerőltetni a térségre, európai uniós követelményekre hivatkozva. Ez a román terv az egy tömbben élő székelységet próbálja szétforgácsolni. Ma Románián és Erdélyen belül a történelmi székely területeken a magyarok túlnyomó többséget alkotnak a betelepült románokkal szemben. Ennek az etnikailag, kulturálisan, hagyományaikkal teljesen elkülönülő magyar nemzetrésznek gyakorlatilag semmilyen önrendelkezési joga nem érvényesül. Az október 27-i tüntetés ezekre a problémákra hívja fel erőteljesen a nemzetközi és a román közvélemény figyelmét.

 

 A Magyar Turán Szövetség minden magyar testvérét arra kéri, hogy a meghirdetett nemzeti összefogás jegyében, személyesen vegyen részt a Székelyföldi autonómia törekvések támogatására meghirdetett megmozdulásokon. Aki teheti, lehetőleg a Nagy Menetelés valamelyik székelyföldi helyszínén fejezze ki egyetértését a székelység jogos törekvései mellett. Fontos azonban, hogy a Budapestre meghirdetett rendezvényen is sokan legyenek ezért akinek nincs lehetősége a székelyföldi helyszínekre utazni, az a fővárosi rendezvényen vegyen részt! A Turán Szövetség szinte minden csapatának képviselői jelen lesznek a székelyföldi rendezvényen illetve Budapesten! Csatlakozzatok, mert a székely nemzetrész jövője valamint ezzel együtt a magyar összefogás és felemelkedés a tét!

Hun hadak a Csillagösvényen

Az őshonos székelység önvédelmét Háromszéken szervező Gazda Zoltán elmondta, legalább százezer ember kell ahhoz, hogy október 27-én a Székelyek Nagy Menetelése keretében a Bereck és Kökös közötti bő 50 kilométeres szakaszon hatásos demonstrációt tartsanak a Székelyföldet szétdarabolni akaró román szándékkal szemben.

Gazda Zoltán arról is beszélt, hogy azok, akik nem tudnak részt venni a menetelésen, bármilyen csekély összeg adományozásával támogathatják a székely nemzettársaik ügyét az SZNT honlapjának (sznt.ro) címoldalán.

A menetelés az egész Kárpát-medencei magyarság ügye, mert megtudjuk mutatni, hogy vagyunk, hogy jogainkért síkra tudunk szállni, hogy megtudjuk őrizni nemzetiségünket – jelentette ki a szervező.

Gazda nem hisz az uniós jogrendben, ami az őshonos nemzeti kisebbségek védelmét illeti, viszont bízik abban, hogy a román hatalmat meggondolásra lehet bírni azzal kapcsolatosan, hogy ne rosszindulattal viszonyuljon Székelyföld területi autonómiájának kérdéséhez, valamint a regionális besorolásához.

A demonstráció gyülekezési pontjai

László Lajos, a Székelyföldért Társaság titkára Molnár Pálnak arról beszélt, hogy vannak olyan uniós országok, amelyek a legelemibb demokratikus normákat sem tartják be, és másodrangú állampolgárként kezelnek olyanokat, akik az országot alkotó polgárok. Saját szülőföldjén megmaradása érdekében, ahhoz, hogy az elemi európai jogokat elérje önmagának, mindenképpen lépnie kell a székely közösségnek – hangsúlyozta a titkár.

 

A tavaszi marosvásárhelyi tüntetés

A budapesti tüntetést szervező Székelyföldért Társaság és a Civil Összefogás Fórum a következőképpen foglalja össze a tüntetések lényegét:

A 2013. október 27-én, vasárnap a Gábor Áron szülőfaluja (Bereck) és hősi halálának helye (Kökös) közötti székely településeket összekötő főútra szervezett Székely Nagy Menetelés célja kettős:

1. Az anyaországtól elszakított, legnagyobb, őshonos magyar közösség, a székelység tömeges akaratnyilvánítása az önrendelkezéshez való jogáról és szülőföldje, Székelyföld területi autonómiájairánti igényéről.

2. A nagyvilág figyelmének ráirányítása arra, hogy az a diktatórikus időket idéző állami erőszak, amely Székelyföldet egy román többségű közigazgatási régióba kényszerítené, ellentétes az Európai Unió tagállamainak közös, alkotmányos örökségével és ellentétes Románia nemzetközi kötelezettségvállalásaival is; egyetlen célja az erdélyi magyarság erőltetett és végleges asszimilációja.

A világ csak akkor fog felfigyelni arra, hogy Románia nemzetközi kötelezettségeinek megszegésére készül, ha az Európai Unió, Amerika és a nagyvilág más helyszínein erre folyamatosan figyelmeztetjük a közvéleményt, és különböző nyelveken hirdetjük azt (is), hogy Romániában a magukat magyarnak valló állampolgárokat, így a székelyeket is másodrendű állampolgárokként kezelik.

A Székelyek Nagy Menetelése történelmi jelentőségű fordulópont lehet a Kárpát-medencei magyar közösségek autonómiatörekvéseinek folyamatában. Sikerre vitele rendkívül fontos, és teljes körű nemzeti összefogást igényel.

 

A figyelemfelhívó összeállítás a Kossuth Rádió, a kurultaj.hu, a székelyhon.ro, erdély.ma és a Székelyföldért Társaság és a Civil Összefogás Fórum anyagaiból készültek