Téli napforduló ünnepünk: Tiszaalpár, december 21.

A Turán Szövetség az utóbbi évek hagyományaihoz híven az idén is megünnepli a Téli Napfordulót december 21-én. A Turán Szövetség központi ünnepsége az idén Tiszaalpáron lesz (Bács Kiskun megye).

      Tiszaalpár nem csak egy csodálatosan gyönyörű tájban elhelyezkedő szép település a Tisza jobb partján, hanem szakrális hely is. A település mellett avar sírokat tártak fel valamint előkelő honfoglalás kori sírhelyek is vannak a település határában. Az ősi türk nyelvekben az alp– fenséget, vezért, előkelőt jelentett. A helyi néphagyomány szerint pedig Atilla Nagyfejedelem sírját is itt rejtegeti a Tisza ártere.

A tiszaalpári földvár, légifelvételen

        Az ünnepségen részt vesz a Turán Szövetség egész vezetősége, és több hagyományőrző csapat is. Az örömünnepen több zenei program (táltos dobolás, éneklés) és ünnepi kiállítás is lesz.

A solymász programok és a nagy szertűz meggyújtása lesz az ünnep csúcspontja, majd aki megteheti, együtt virraszthat a szertűznél a szervezőkkel.

A Turán Szövetség meghívja minden szövetséges csapatának képviselőit, a Kurultájon részt vett hagyományőrzők képviselőit és azokat a hagyományőrzőket, akik ezután szeretnének bekapcsolódni a jövő évi hagyományőrző programokba és ünnepeken való szervezett részvételbe.

2013 nyarán a Turán Szövetség ismét megszervezni az ” Ősök napját” amely a legnagyobb Kárpát-medencei Atilla- Árpád ünnepség, Az Ősök napjára minden magyar embert szeretettel várunk. A Turán Szövetség elnöke Bíró András Zsolt a nyári Ősök napjára való felkészülés (programtervezés) jegyében tanácskozásra hívja a tettre kész hagyományőrző csapatok vezetőit. Kérjük, hogy aki csak teheti, írásban is jelezze a napfordulón való részvételi szándékát ( cím info@magyar-turan).

A ünnep ingyenes. Az írásos meghívóval érkezők számára étkezést is biztosítunk.

Magyar testvéri szeretettel: a szervezők