Kunok is lakhattak Bugac mellett

Egy sikeres pályázatnak köszönhetően idén folytatódhatott az a régészeti feltárás, amely a tavalyi esztendőben kezdődött Bugac határában, Pétermonostoron. A két hónapja tartó ásatás során felbecsülhetetlen értékű ékszerek, kegytárgyak és pénzérmék kerültek elő.

Pétermonostoron április óta újra kutatnak a régészek. Most a tavaly feltárt kolostortól száz méterre a plébániatemplom feltárása folyik, ahol 14-15. századi temetőt is találtak a szakemberek. A szelvényben Luxemburgi Zsigmond királytól egészen Mátyás királyig több pénzérmét is találtak. Emellett olyan gyöngyök is előkerültek, amelyek arra utalnak, hogy kunok is laktak ezen a területen.

XII. századi szarvas ábrázolás (képek forrása: http://www.rigo-bugac.sulinet.hu/kolostor)

A közönség először december elején, a Cifrapalotában láthatja a leleteket. Ezt követően a Kiskun Múzeumba kerülnek a feltárt „kincsek”, hiszen a pétermonostori terület a múzeum gyűjtőterületéhez tartozik. Ahogy arról korábban beszámoltunk, az ásatás egy határokon átnyúló pályázatnak köszönhetően indulhatott el és a tervek szerint újabb támogatással érheti el a csapat a végső célt, hogy az érdeklődők is megismerhessék a feltárt kolostor múltját. Rosta Szabolcs hozzátette, a Kurultáj időszakára is szerveznek Pétermonostorra, az ásatás helyszínére programot, ahol a kolostor életet mutatják majd be.
http://felegyhazitv.hu