Felavatták a torgaji madjaroknak küldött életfát

Ünnepélyes keretek között felavatták azt az életfát, melyet a magyar nép ajándékaként a Turán Szövetség küldött a kazakisztánban élő madjar törzsnek.

Június 2-án, szombaton – a tervezettnél egy nappal korábban – ünnepélyes keretek között felavatták a torgaji madjaroknak küldött életfát. Az eseményen nagy létszámban képviselték magukat a madjar törzs tagjai, akik látványos ünnepi műsorral emelték az ünnep fényét. Az esemény jelentőségét bizonyítja, hogy a rangos hivatalnokok mellett Kazakisztán kormányzati, törvényhozói szinten is képviseltette magát. Mások mellett megjelent a kazak szenátus több tagja, a kerület akimja (elöljáró), valamint a madjar törzs vezetői.

Bíró András Zsolt, a Magyar-Turán Alapítvány elnöke és Aibek Nakypov, a Nagy Sztyepp Alapítvány elnöke az alkalomból felavattak egy írott követ, melyet a kazak és magyar közös ősök emlékére állítottak és kazak, magyar nyelvű, valamint rovásírásos feliratokat faragtak rá.

Az eseményen megjelent Dr. Keskeny Ernő miniszteri biztos, a Külügyminisztérium Kelet-Európai és Közép-Ázsiai Főosztályának vezetője, Gyöngyösi Márton, a parlament külügyi bizottságának alelnöke, valamint a Turán Szövetség több tagja és magyar hagyományőrzők.

Mint ismeretes, egy 2006-os tudományos elemzés igazolta, hogy a torgajban élő madjar törzs és a kárpát-medencei magyarság között nemcsak névegyezés, hanem közeli genetikai rokonság is fennáll.

A kazak és magyar népi motívumokkal díszített, mintegy két tonna súlyú, 9 méter magas életfa Nemes Sándor hejcei fafaragó munkája.