Hétvégén tartotta meg a Magyar Turán Szövetség a Kárpát-medencei nagygyűlését

Az elmúlt hétvégén tartotta a Magyar-Turán Közhasznú Alapítvány által létrehozott Magyar Turán Szövetség a 2024. évi Kárpát-medencei nagygyűlését. A tanácskozás Lakiteleken a Hungarikum Ligetben került megrendezésre, ahol egy jó hangulatú eszmecsere, szakelőadások után tovább erősödött a Kárpát-medence minden szegletéből ideérkezett hagyományőrzők és tudományos szakemberek együttműködése.

Turan_nyit_50

A Hungarikum Hotelben megtartott nagygyűlés legfőbb napirendi pontjai a szövetség stratégiai céljainak ismertetése, az idei év hagyományőrző eseményeinknek összehangolása, illetve az új tagok felavatása, tagkönyveinek átadása voltak. A gyűlésen a Szövetség csapatvezetőinek az éves beszámolóit is meghallgathatták a tagok, illetve a Magyar Turán Alapítvány által létrehozott Magyar Köböre és Hagyományőrző Sportok Szövetsége 2024. évi programjainak és célkitűzéseinek ismertetése is megtörtént. A megbeszéléseken nagy számban vettek részt az elcsatolt országrészeinkből érkezett tagszerveztek képviselői (Erdély, Felvidék, Délvidék), illetve a turáni rokon népeinkből idelátogatott tagjaink is.

Hungarikum_H_35A megnyitó beszédben köszöntötte a tagságot Lezsák Sándor az Országgyűlés alelnöke, a Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlés fővédnöke. Örömét fejezte ki, hogy több év után is egy összetartó, és jelentősen megerősödött Turán Szövetséget láthat vendégül. Röviden ismertette a szívet gyönyörködtetően felépített lakiteleki Hungarikum Liget rendkívül fontos és szerteágazó kulturális küldetését, fejlődését.

Lezsak_taggyules_40

Péntek délután a tagság meghallgatta a Magyar Turán Szövetség elnökének, Bíró András Zsolt antropológusnak a tudományos ismeretterjesztő előadását a hunok eredete, története és utóélete címmel. A nagy ívű ismertetőben a hun birodalmak korszakai lettek bemutatva, illetve az eurázsiai térségben kialakult lovasnomád birodalmak összefüggései a szkíta korszaktól kezdve a Kárpát-medencei Hun Birodalom kiépüléséig, majd a magyar honfoglalásig.

Biro_A_50

Szombati napon az előadásokat Varga Zoltán a Magyar Turán Alapítvány alapítója kezdte, aki beszédében bemutatta a Turán Szövetség, illetve alapítvány elmúlt két évi munkáit, előadásait, programjait. Köszönetet mondott a hagyományőrző közösségeknek a rendezvényeinken való részvételért, a lelkes közreműködésért. Majd részletesen ismertette a Turán Szövetség 2024. évre tervezett programjait. Ezek központi elemeiről itt olvashat.

Varga_Z_40

Kora délután Bíró András Zsolt elnök tartotta meg stratégiai ismertetőjét „A Magyar Turán Szövetség múltja, jelene és jövője” címmel. A rendkívül összetett előadásában kitért a korunk legfőbb problémáira. Többek között a népesség csökkenésre, az ideális családi modell leépülésére, és az erre adható válaszokra. Beszélt arról, hogy honnan indult, illetve hogyan köthető össze a hagyomány és a tudomány. Bemutatta röviden a hazánkban a 20. század elején kiépült turáni mozgalmat, amelynek munkájában a korszak szinte összes jelentős magyar tudósa részt vett. Fontos geostratégiai ismertetőt is tartott, ahol kitért a turáni rokon népek összefogásának további erősítésének szükségszerűségére.

Biro_A_ZS_35

Szombat kora este dr. Ladvenszky Levente kurátor a Magyar Turán Alapítvány által létrehozott Magyar Köböre és Hagyományőrző Sportok Szövetsége munkájáról tartott beszámolót. Elmondta, hogy a szövetség legfőbb célja a hagyományőrző sportok rendszerszintű összefogása. Közös versenyek, edzőtáborok megszervezése, illetve a nemzetközi világjátékokon való részvétel. A szövetség partnerei a World Ethnosport Confederation, és a Nemzeti Versenysport Szövetség.

L_Levente_55

A tagszervezetek vezetőinek beszámolói zárták a tanácskozást. A bevezető beszédet Vermes István mondta, aki a Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlés lovas seregének a vezetője. Beszédet mondott Rónai Attila a Turán Kupának otthont adó Rezgő Fészek Lovastanya vezetője, aki a Kurultaj lovas-derékhadának irányítója. A regionális tagszervezeti beszámolókat Lajkó Zsanett Zselyke kezdte a Dél-alföldi Turán – Csongrádi Köböre és Lovasharc Hagyományőrző Egyesület képviselőjeként. Beszédet mondott Kosztándi Csaba a Turán Székelyföld Hagyományőrző Egyesület első embere, Kopecsni Gábor a Magyar-Turán Felvidék vezetője, Link Lajos a Magyar-Turán Délvidék vezetője, és Nagy László a Tolnai-Turán Hagyományőrző Egyesület vezetője. Majd Magyar Turán Alapítvány törökországi képviseleti vezetője Ahmet Bariscil zárta a beszédek sorát.

tagkonyv

A nagygyűlés végén – ünnepélyes keretek között – a szövetség új tagsági könyveinek átadására is sor került. A jó hangulatú tanácskozás után kijelenthető, hogy még egy lépéssel előbbre kerültünk és a magyar hagyományok megőrzésének, illetve méltó módon történő bemutatásának kiszélesítésében, a turáni összefogás megerősítésében.

Turan_csoport_35