A Magyar Turán Alapítvány egyeztetett a kazak nagykövetségen a Nomád Világjátékokról, illetve a kulturális együttműködés bővítéséről

Abdrashov Zsanibek, a Kazak Köztársaság magyarországi nagykövete megbeszélést tartott Biró András Zsolttal, a Magyar-Turán Alapítvány és a Magyar Köböre és Hagyományőrző Sportok Szövetsége elnökével.

Biro_Abdrashov

A megbeszélések során a felek megvitatták a Kazakisztán és Magyarország közötti kulturális és tudományos együttműködés aktuális kérdéseit, amelyből most kiemelten fontos a Magyar Természettudományi Múzeum és a Kazak Nemzeti Múzeum közötti stratégiai együttműködés aláírása. Valamint megbeszélést folytattak a nomád népek közötti együttműködésről a nemzeti sportok terén.

A nagykövet tájékoztatott, hogy az V. Nomád Világjátékokat 2024. szeptember 8-14. között Kazakisztán első alkalommal rendezi meg, és felkérte Biró Andrást Zsoltot és a Magyar Köböre és Hagyományőrző Sportok Szövetségét, hogy aktívan vegyenek részt a rendezvény megvalósításában.

kaz_m_turan

Abdrashov Zsanibek nagyra értékelte a Magyar-Turán Alapítvány munkáját, amely a két ország közös történelmi örökségét tanulmányozza, illetve a népek testvériségét kiépíti, megjegyezve, hogy új lendületet kell adni a kulturális és tudományos együttműködés továbbfejlesztésének.

Bíró András ismertette a Magyar-Turán Alapítvány által létrehozott Magyar Köböre és Hagyományőrző Sportok Szövetség terveit, amelyek célja a nomád örökség megőrzése és felelevenítés, valamint reményét fejezte ki, hogy 2024. augusztus 9-11. között a Turán népek hagyományos Kurultáján a kazak küldöttség magas szintén lesz képviselve.

 

 

kurultaj.hu, gov.kz