Magyar Turán Alapítvány – a Tekirdaği Magyar Napokon

Hatalmas érdeklődés mellett, nagy sikerrel zárult a Magyar Napok a törökországi Tekirdagban. Rodostó (török nevén Tekirdağ) minden évben Magyar Napokat rendez, melyen idén a Magyar Turán Alapítvány küldöttsége képviselte hazánkat, Magyarország törökországi nagykövetsége mellett.

02

Cüney Yüksel a város polgármestere is részt vett a rendezvényeinken, valamint a városban székelő Török Magyar Baráti társaság teljes vezetősége. Rodostóban tiszteletbeli magyar konzulátus is működik, amelynek vezetője Erdogan Erken úr, a magyarok nagy tisztelője és egyben az egyik legaktívabb törökországi „civil diplomata”. Trákia tartomány regionális televíziója mellett a TRT (Török Állami Televízió) is küldött tudósítókat és forgatócsoportot. Az eseményre Ankarából ellátogatott Magyarország törökországi nagykövete, Mátis Viktor. Hazánk nagykövetsége egy kiállító sátorban, válogatott, szép fotókon mutatta be Magyarország szépségeit, Budapest főváros mellett kiemelve Veszprémet mint az idei év kulturális fővárosát. A pavilonban egy a magyar őstörténetet bemutató képes ismertető anyag is helyet kapott.

04

Rodosto( Tekirdag régi neve) fontos szerepet tölt be a magyar történelemben. Ebben a városban élt II.Rákóczi Ferenc 1718- tól egészen haláláig, valamint számos bujdosóvá lett magyar szabadságharcos. Az eseménysorozat péntek délután a Rákóczi emlékmúzeumnál kezdődött Bíró András Zsolt antropológus kultúrtörténeti előadásával, melynek címe: „Magyarország a turanizmus bölcsője”. Másnap délben itt folytatódott koszorúzással az eseménysorozat. Kopecsni Gábor a Felvidéki Dalia Iskola vezetője egy felvidéki zászlót is ajándékozott a múzeumnak. A fesztivál események pedig szombat déltől kezdődtek a tengerparti fősétányon. A fesztiválon a Magyar Turán Alapítvány kiállító sátrában Honfoglalás korabeli fegyverekről és ékszerekről készített rekonstrukciókat lehetett megtekinteni.

03

A kiállítás kurátora Varga Zoltán, a Magyar Turán Alapítvány technikai igazgatója. Az alapítvány hagyományőrzőinek egy válogatott kis csapata bemutatókat tartott: Fehér József , Nagy László (Magyar Turán – Budapest) Kopecsni Gábor ( Magyar Turán – Felvidék) Szécsényi Áron (Csongrádi Turán). A magyar delegáció fontos tagja volt Ahmet Barişçil kollégánk aki a Magyar Turán Alapítvány törökországi kapcsolattartója. A késő délutáni és esti bemutatókat hatalmas tömeg nézte. A kiállító pavilonnál is óriási volt az érdeklődés és érezhető volt erős szimpátia is Este a rendezvénysorozat koncertekkel zárult. Magyaországot Török Tilla és zenekara képviselte. A szervezésért és az előkészítésért külön köszönet Fatih Erge barátunknak, a tekirdagi civil szerveződésekben is fontos szerepet játszó újságírónak.

A rendezvény egy igazi élő, működő példája a magyar török testvériségnek és a közös történelmi múlt méltó bemutatásának.

01