Hunok és utódaik- látványos kiállítás a Kurultajon

Rendkívülien gazdag és látványos kiállításokkal várják a VII. Kurultajra kilátogató vendégeket, és a rokonnépek delegációit a Magyar-Turán Alapítvány munkatársai. Az idei évben különösen nagyszabású tárlatokat tekinthetnek meg a Magyar Törzsi Gyűlésre érkező látogatók.

hunok_kiallitas_kurultaj

A világ legnagyobb szétszedhető jurtájában, az ”Atilla Sátrában” a gazdag (2020-ban a Magyar Természettudományi Múzeummal közösen létrehozott) hun tárlat mellett megcsodálhatják az „Ősök Arcképcsarnoka” elnevezésű antropológiai kiállítást, valamint a szegedi Móra Ferenc Múzeumból a különleges alakalomra elhozott nagyszéksósi hun aranykincs leletek egy jelentős részét. Szintén rendkívüli látványt ígér a tavalyi év végén Babarcon (Baranya megye) feltárt, kora avar-kori temető különösen gazdag, lovas-temetkezéseinek a leletanyaga. A temetkezés és a tárgyak jellege alapján a leletanyagot több mint valószínű, hogy a kelet-európai sztyepvidéken a VI-VII. században élt kései hun (kutrigur, utrigur törzsszövetség) hagyatékának tarthatjuk.

2018. évi Kurultaj - Atilla Sátra - tudományos kiállítás

Az ”Atilla sátrában” tehát a keleti hunok és a Kárpát–medencében élt hunok és késői maradványnépeinek a leletei alapján készült rekonstrukciókat lehet megtekinteni (hun áldozati üst, fegyverek, lószerszámok, ékszerek) valamint eredeti hun torzított koponyákat is megcsodálhatja a Bugacra ellátogató közönség. A kiállítás egyik központi eleme egy életnagyságú ló maketten ülő, felfegyverzett hun harcos alakja, amelynek a fegyverzete (lándzsa, íj, kard, tőr) és védelmi felszerelése (lamellás fém páncélzat),  valamint az aranyozott lószerszámai is valódi leletek alapján készült rekonstrukciók. A harcos arca az erdélyi Marosszentgyörgyön talált előkelő hun harcos eredeti koponyája alapján készült. A kiállítás tablóin pedig a szakemberek által írt történeti, régészeti és embertani vonatkozásokat lehet elolvasni.

Kurultaj_kiallitas

”Atilla Sátra” mellett, az Ősök Sátrai óriásjurtákban a keleti sztyeppékről a Kárpát-medencébe eljutó, majd itt letelepedett lovas-nomád népek örökségéből válogatott leletrekonstrukciók és eredeti leletek lesznek megtekinthetőek. A tárlatokon kiállításra kerültek a szarmata, avar, hun és legfőképpen a honfoglaló magyar nép régészeti és antropológiai leletei.

Az előző években már kiállított gazdag honfoglalás-kori leletegyüttes, néhány női ékszer rekonstrukcióval valamint lószerszámokkal és két különleges honfoglalás-kori nyereg rekonstrukciójával bővül. Ez egyik óriás jurtában pedig a Magyar Nemzeti Múzeum, „Hun, avar, magyar, besenyő, kun, török — műtárgyak a Magyar Nemzeti Múzeumból” című, öt különböző nomád kultúrát képviselő különleges, eredeti tárgyakat is bemutató tárlata lesz megtekinthető. Mindezek mellett a kiállítási szektorban lesz elhelyezve egy, a honfoglalás korát szimbolizáló nemezjurta egy életmód kiállítással, valamint egy az íjkészítést és a visszacsapó íjak típusait és használatát bemutató kiállító jurta.

A honfoglalás-kori magyar kiállítás egyik vitrinje a 2014-es Kurultajon