Íjászversenyek a 2021-es Ősök Napján

A 2021. évi Ősök Napja ünnepünkön is megrendezzük az évek óta nagy népszerűségre szert tett hagyományos íjászversenyünket. Azonban idén újabb versenyszámmal bővül a bajnokság. Az idei esztendő újdonsága – a szombati harci íjászversenyünkön kívül – a vasárnap megrendezésre kerülő, maximum 50# erősségű íjjak használatával szervezett távlövő verseny.

ŐSÖK NAPJA web szorolap 4M

HARCI ÍJÁSZVERSENY

A harci íjászversenyünket az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan rendezzük 3D-s és egyéb célokkal. A versenyzési mód marad a régi. Mint a csatában vagy vadászaton ahol két szempont kapott nagy hangsúlyt. A harcos gyorsasága és íjászatbeli jártassága. A próba idén is kombináltan lesz értékelve, figyelembe véve a találati pontosságot és a versenyző gyorsaságát. 

A pálya és a lőállások átlagos képzettségű harcos számára viszonylag könnyen teljesíthető szintidővel, 2D és 3D-s célokkal lesz építve, a célok száma 7 db. Célonként egy lövést lehet leadni. A célfelületeken 0- 5-8-10 pontot lehet elérni. Tehát az elérhető maximum lőtt pontszám 70 pont, amihez hozzájönnek az előzetesen megállapított szintidőből megtakarított „+” pontszámok, három másodpercenként egy pont.

A verseny a szombati napon (08.14.) a küzdőtér melletti pályán zajlik. Nevezés 8 és 10 óra között. Gyakorlás a pálya mellett 9.45 óráig. Megnyitó 9.45 órakor.

Verseny kezdet 10.00 óra.

A verseny női és férfi kategóriákban zajlik.

03

TÁVLÖVŐ VERSENY

A versenyeken csak történelmi jellegű íjakkal, és sporthegyes favesszőkkel lehet részt venni. Az íj nem lehet 28” húzáshosszon 50#-nál erősebb. A nyílvesszőtestnek fából vagy bármilyen természetes anyagból kell készülnie. Maximum hét nyílvesszőt lehet kilőni. A nyílvesszőkre mindenki írja rá a saját nevét! Egyéb megkötés nincs.

Ajánlás az íjászversenyekre: A versenyzők lehetőségük szerint korhű viseletben versenyezzenek (V-X. század) ezzel is tisztelegve őseink szelleme előtt. Aki nem rendelkezik hagyományőrző viselettel az is indulhat, de előfeltétel a konzervatív öltözet (hosszúnadrág, zárt lábbeli és felsőruha reklámoktól mentes) viselete.

Kerülendők: napszemüveg, papucska, szandi, rövidnadrág, bikini stb.

A versenyen az alkohol és más tudatmódosító szerek fogyasztása valamint a dohányzás nem megengedett!

A távlövő verseny vasárnap (08.15.) a Küzdőtéren a 14.40 órai kezdettel lesz megtartva.

Nevezési díj nincs!

A dobogósok értékes díjazásban részesülnek.

A díjakat csak az Ősök Napja rendezvény eredményhirdetésekor van módunkban kiosztani, aminek pontos idejét helyben közöljük. Kizáró ok: alkoholos befolyásoltság és a rendezvényhez  méltatlan viselkedés. A versenyen mindenki saját felelősségére vesz részt, és az esetlegesen okozott károkért a felelősséget vállalja.

Fiatalkorúak esetében a kísérő a felelős személy.

Bte. Szabó József    

A versenyre mindenkit vár szeretettel várnak a rendezők!