Az Ősök Útján – riportfilm a felvidéki hagyományőrző rendezvényről

Felvidéken, Gömörpéterfalán második alkalommal szervezték meg „Az Ősök Útján” című rendezvényt. A szervezők nem titkolt célja, hogy a Felvidéken is legyen olyan alkalom, amely méltó a magyarok történelmi múltjához, és ahol a megjelentek lélekben is töltődhetnek.

A Magyar Turán Szövetség által létrehozott Kárpát-medencei hagyományőrző közösség egyik felvidéki oszlopos tagja a Felföldi Dalia Iskola. “Az Ősök Útján – Kurultaj hívogató Felvidéken” című rendezvényük fő célja az ősi magyar készség, az íjászat népszerűsítése, illetve mozgósítás (lett volna) a Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlésre, amely a magyarországi járványügyi rendelkezések miatt elmaradt.

A pénteki napon a tíz éves Kurultaj film vetítésére került sor a gömörpéterfalai kultúrházban, majd utána szabad beszélgetés következett Bíró András Zsolttal, a Kurultaj főszervezőjével, a Kurultajról és a Magyar-Turán Alapítvány célkitűzéseiről.

A szombati nap folyamán íjászversenyt tartottak, tanulni lehetett Rőth Imrétől, Vermes Balázstól a nyílt edzések során, izgalmas előadások az ismereteket tágították, mellette saját nyílhegyet lehetett kovácsolni, kézművesektől vásárolni. A hagyományos íjkészítésről szóló előadás tartott Szabó József (Magyar-Turán Szövetség) és Évinger Sándor antropológus (Magyar Természettudományi Múzeum) tudományos előadásának témája a honfoglaláskori koponyalékelés volt. A hűsítőről a Palóc Kocsma gondoskodott, este a Varkocs zenélt ősi hangszereken, utána pedig egy fergeteges moldvai táncház, tábortűz zárta a napot.