Azerbajdzsáni Filmnapok – ingyenes vetítések

A kaukázusi rokonnépünk filmművészetének idehaza szinte ismeretlen világába enged bepillantást az Azerbajdzsáni Filmnapok. Az Azerbajdzsáni Köztársaság Kulturális Minisztériumának rendezvénye négy nagyjátékfilm – köztük művészfilmek és egy romantikus komédia –, valamint rövidfilmek révén enged bepillantást a kaukázusi ország kultúrájába. Az Azerbajdzsáni Köztársaság Nagykövetsége és az Uránia Nemzeti Filmszínház közös szervezésében megvalósuló rendezvény budapesti, szegedi és pécsi helyszíneken zajlik február 18. és 22. között, a vetítésekre több alkotó is ellátogat.

A filmek eredeti nyelven, magyar felirattal tekinthetők meg. A belépés ingyenes, az Uránia vetítései esetében regisztrációhoz kötött.

azerbajdzsan_filmnapok

A február 18-i nyitóvetítésen Ilgar Najaf többszörös díjnyertes, Karlovy Varyban bemutatott filmje, A gránátalmás kert kerül műsorra a Nemzeti Filmszínházban. A bemutatón jelen lesz a film főszereplője, Gurban Ismailov. Február 19-én ugyanitt a Túl sok véletlen egybeesés című hamisítatlan romantikus komédiát vetítik Ülviyya Könül rendezőnő jelenlétében, február 20-án pedig egy ismeretterjesztő rövidfilmekből látható válogatás ad hírt az azeri tájakról és kézművességről. Ezután vidéki helyszíneken folytatódik a rendezvény. Február 21-én a szegedi Belvárosi Moziban Mirbala Salimli A vörös kert című lírai filmdrámája kerül vászonra, ahol jelen lesz a film női főszereplője, Gulzar Qurbanova. Végül február 22-én a pécsi Apolló moziban Elchin Musaoglu Nabat című, a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon bemutatott alkotása zárja a programot. A vetítésre a film rendezője is ellátogat.

További információ és regisztráció a linkre kattintva elérhető: az Uránia Nemzeti Filmszínház honlapján.