Attila örökösei – A hunoktól az Árpád-házig – a Magyar Természettudományi Múzeum kiállítása a Magyar-Turán Alapítvány közreműködésével

Tegnap tartották a Magyar Természettudományi Múzeumban „Attila örökösei – A hunoktól az Árpád-házig” című időszaki kiállítás ünnepélyes megnyitóját. A szép kiállítás a Magyar-Turán Alapítvány és a Magyarságkutató Intézet közreműködésével valósult meg.

Megnyito01

Elsőként Sík Endre Miklós az Emberi Erőforrások Minisztériumának kabinetfőnöke köszöntötte a megnyitóra érkezett vendégeket. Elmondta, hogy a Kárpát-medencébe érkező magyarság „útjának” modern tudományokkal való feltárásának fontos mérföldköve ez a kiállítás. A középkortól fogva a magyar identitás alapja a hunoktól való leszármazás, ennek vizsgálatának, és az újabb eredmények bemutatásának összefoglalója a megrendezett tárlat.

Sik

Bernert Zsolt antropológus, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója köszöntőjében elmondta, hogy a hunok, avarok és a magyarok történetéről szóló kiállítás a Magyar-Turán Alapítvány és a Magyarságkutató Intézet közreműködésével valósult meg. A Természettudományi Múzeum egy önálló gyűjteményű múzeum, mely a saját gyűjteményére alapozva készítette el a kiállítást. Megköszönte az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatását és a kiállítás létrejöttében segédkező kollégák munkáját.

Bernert2

A kiállításon azok az eredmények lettek összegyűjtve, amelyek tudományos módszerekkel igazolják a magyarok származásának „keleti szálát”. Kifejtette, hogy pontosabb következtetéseket később tudunk levonni, amelyek a most erőteljesen folyó kutatási munkák tudományos tapasztalatait összegzik. Megköszönte a Magyar-Turán Közhasznú Alapítvány részvételét a kiállítás létrehozásában, az alapítvány által készített hiteles régészeti másolatokon alapuló tárgyi rekonstrukciókat, és a kiállítás összes mikrofázisában való segédkezést.

Biro_andras_zsolt

Bíró András Zsolt antropológus, a Magyar-Turán Közhasznú Alapítvány elnöke köszöntötte a kiállítás megnyitójára érkezett vendégeket, köztük a török, azerbajdzsáni, kazak és mongol nagykövetség képviselőit. Beszédében kiemelte, hogy fontos a modern kor kihívásainak megfelelően a XXI. század módszereivel bemutatni a magyar múltat.

Elmondta, hogy a Magyar Természettudományi Múzeum a magyar tudomány fontos központja, nem csak egy kiemelt gyűjtemény, hanem egy komoly kutatói intézmény is, ahol a természettudományok öt részterületének tudományos szakemberei végzik a kutatómunkájukat. A természettudományok – az elmúlt évek gyors technológiai fejlődésének köszönhetően – egyre erősebben tudnak hozzájárulni a múlt kutatásához. A hunoktól az Árpád-házig című kiállítás a modern természettudományok újabb kutatásainak eredményeit mutatja be. Tükrözi, hogy ma hol tart a kutatás, és ezzel fel lehet vázolni a jövő kutatási irányait is.

molinok

Ismertette, hogy a Magyar-Turán Alapítvány hosszú évek óta együttműködik a Magyar Természettudományi Múzeummal. Az alapítvány összekapcsolja a tudományokat a hagyományőrzéssel. A Magyar-Turán Alapítvány kutatói (régészek, antropológusok, történészek) tudományos alapon tudják felvázolni az ősi magyar kultúrát, és ezen munkák szép eredményei már a mostani kiállításon is bemutatásra kerülnek. A tárlaton bepillantást nyerhetünk a Kárpát-medencei lovasnomád sztyeppei népek életébe a természettudományok tükrében, a hun korszaktól a IX. századi magyar honfoglalásig.

N

Dr. Neparáczki Endre genetikus, a  Magyarságkutató Intézet Archeogenetikai Kutatóközpontjának igazgatója beszédébe elmondta, hogy a kiállításon a legújabb arceognetikai eredmények bemutatásra kerülnek. Az archeogenetika, egy olyan új tudomány ág, amely valódi és közvetlen információkkal szolgálhat őseink származásáról. Újabb genetikai kutatások eredménye, hogy a honfoglaló magyarok eredete Közép-Ázsiáig vezethető vissza. Ezek a genetikai vizsgálatok tovább folytatódnak az intézetben, eredményeit már a jövő évben közzé tehetik.

lovas_temetkezes

Az ünnepélyes megnyitó alatt a Magyar-Turán Alapítvány és a Magyar Történelmi Íjász Társaság egy honfoglalás kori íjkészítési bemutatót tartott. Az Attila örökösei – A hunoktól az Árpád-házig” című időszaki tárlatnak újabb érdekessége, hogy ez az interaktív kiállítási részlet – a honfoglalás-kori íjkészítés eszközei és készítésének bemutatása – a hét szombati napján is megrendezésre kerül 10 és 14 óra között.

tortenelmi_ijasz

A Magyar Természettudományi Múzeumban „Attila örökösei – A hunoktól az Árpád-házig” című időszaki kiállítás október 16. és november 18. között tekinthetik meg az érdeklődők.

rekostrukcio

Bejarat

magyar_szablya

20191015_111456

hunok