A Magyar-Turán Alapítvány csapata Kárpátalján – a hUNGary FEST-en

Kárpátalja székhelyén, az Ung folyó partján, Ungváron rendeztek kétnapos, zenés-kulturális-gasztronómiai fesztivált a magyar kultúra jegyében. Magyarország Ungvári Főkonzulátusa immár harmadik alkalommal szervezte meg a hUNGary FEST nevű rendezvényt azzal a céllal, hogy színvonalasan mutathassák be a magyar kultúra egyedülálló értékeit. Buhajla József főkonzul és dr. Kórós Attila konzul meghívására részt vett az eseményen a Magyar-Turán Alapítvány is. A megnyitót követően a Magyar-Turán Alapítvány csapata tartott nagy sikerű fegyver- és viselet bemutatót, megemlékezve a honfoglaló magyarságról, akik 1100 éve elsőként vették birtokba és szervezték ezer éven át fennálló államba az Ung-vidéket is.

Magyar_Turan_Ungvar

Nagy közönségsikert aratott a Magyar-Turán Alapítvány által összeállított, a honfoglalás korát idéző kiállítás, melyben a nomád életmódba nyerhettek betekintést az érdeklődők. A főkonzulátus munkatársai, és dr. Kórós Attila konzul személyes segítsége –különösen a határátkelés megkönnyítése- lehetővé tette, hogy egy teljes jurtát, és berendezését elvihettük és bemutathattuk az ungvári közönségnek. A kiállításban Bíró András Zsolt tartott két nyelven interaktív történelemórát és válaszolt a közönség kérdéseire. Az érdeklődés mértékét jellemzi, hogy a vasárnapi zárás után egy órával is sorok álltak, hogy megtekinthessék a kiállítást. Megható volt látni, ahogy a helybeli magyarok mellett nagyon sok ukrán és ruszin nemzetiségű vendég volt kíváncsi a magyar kultúra e legkorábbi, és sajátos elemére, és őszinte érdeklődéssel, magyar nyelvtudását próbálgatva érdeklődött a magyarság történelme iránt.

hUNGary_fest_biro

A színes, családbarát rendezvényre kilátogatók betekintést nyerhettek a magyar történelem, népzene és néptánc világába, megismerhették a hagyományos kézműves mesterségek és a konyhaművészet termékeit is.

A fesztivált szombaton délelőtt Buhajla József ungvári magyar főkonzul nyitotta meg. Magyar és ukrán nyelvű beszédében örömét fejezte ki, hogy a rendezvény rendkívül sikeres, évről-évre egyre több az érdeklődő, és jó látni, hogy egyre többeknek lehet a magyar kultúrát méltón bemutatni.

unvar_megnyito

Jaroszlav Halász, a Kárpátaljai Megyei Közigazgatási Hivatal alelnöke szintén két nyelven adta át a megyei vezetés üdvözletét. Köszöntő beszédet mondott Zubánics László, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke, Bohdan Andrijiv, Ungvár polgármestere és Mihajlo Rivisz, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke, aki beszédében kiemelte: ez a rendezvény is Kárpátalja kulturális sokszínűségéről tanúskodik, arról, hogy itt békében éltünk, élünk és fogunk élni még nagyon sokáig. Valamint megköszönte Magyarország önzetlen segítségét az utóbbi idők nehéz helyzetében, többek között az ukrajnai magyar és ukrán hadisérültek magyar kórházi ápolását. A hivatalos megnyitó végén a felszólalók a jelenlévő gyerekekkel együtt több száz piros, fehér és zöld színű léggömböt eresztettek égnek.

A program részeként Bíró András Zsolt antropológus, humánbiológus, a Magyar Turán Alapítvány elnöke az Ungvári Egyetem könyvtárában telt ház előtt tartott tudományos ismeretterjesztő előadást a magyarság őstörténetének természettudományos kutatásáról.

BiroA_eloadas_Ungvar

Szombaton a látogatóknak az ételek megkóstolása mellett arra is lehetőségük nyílt, hogy betekintsenek a konyhai kulisszák mögé: a színpad mögötti kondérban rotyogott a lecsó, és a hozzáértő szakács a készítés minden csínját-bínját megosztotta az érdeklődőkkel. A Pravoszláv parton felállított sátrakban két napon át várták a látogatókat kárpátaljai és magyarországi vendéglátók, kézművesek. Kapható volt malacsült, klasszikus magyaros bogrács, káposztaételek, és természetesen az ezek mellé illő kedélyjavító pálinka és bor is. Az édesszájúak is találhattak a forgatagban fogukra valót, hiszen kürtőskalács, többféle sütemény, vattacukor, mézek és különleges lekvárok közül választhattak kedvükre.

A kétnapos fesztiválon a kézműves mesterségek is képviseltették magukat. Volt hordó készítés, fafaragás, de a kézi készítésű portékák kedvelői válogathattak a horgolt, drótozással vagy gyöngyből készített ékszerek közül is.

Ezen a hétvégén a magyar szótól és a mosolygós arcoktól lett még hangulatosabb az Ung partja.

 Ungvar_turan_megnyito

Magyar_Turan_Ungvar2

Turan_jurta_ungvar

IMG_5787

Ungvar_fest_Turan