Ősök Napja – a Kárpát-medencei magyar összefogás legnagyobb ünnepe

A Magyar-Turán Közhasznú Alapítvány által életre hívott Magyar Turán Szövetség 2019-ben, augusztus 16-18-án, Bugacon rendezi meg az V. Ősök Napját, ami nem egy fesztivál, hanem ünnep, mely a magyar ősöknek és a magyar történelem nagy alakjainak állít emléket. Az Ősök Napja mára olyan összekötő kapoccsá vált, ami az egész Kárpát-medencei magyarságot egyesíteni tudja.

Osok_napja

A magyar társadalmi élet és ünneprend egyik régi hiányossága, hogy nincs egy olyan ünnepünk amikor méltóságteljesen emlékeztünk a magyarság Őseire, azokra a nagy fejedelmekre, akiknek ezt a Hazát köszönhetjük. Ezt a hiányosságot igyekszik bepótolni az Ősök Napja. Az ünnep a magyar hagyományőrzők kezdeményezése nyomán jött létre annak érdekében, hogy egy ilyen nap a hivatalos ünneprendbe is bevezetésre kerüljön. Fővédnöke Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke. Az Ősök Napja két évente kerül megrendezésre. A köztes években a Magyar Törzsi Gyűlés – Kurultaj – a hun-türk tudatú népek legnagyobb találkozója zajlik ugyanitt.

Az idén ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Ősök Napja sikerén immár több, mint 600 önkéntes dolgozik. A rendezvényen a szakemberek által összeállított régészeti, antropológiai és néprajzi kiállítás mellett nomád sport versenyek és bemutatók is helyet kaptak. A lovasíjász, ügyességi és gyorsasági lovas versenyek mellett itt kerül megrendezésre az Övbirkózó Nemzeti Bajnokság is.

2018.08.10. kurultaj 3_81

A hagyományőrzők különleges bemutatóval készülnek. Megelevenítenek egy 1100 évvel ezelőtti nomád karavánt málhás lovakkal, tevékkel, korabeli szekerekkel. A megvalósításban közel 500 hagyományőrző, 200 lovas vesz részt. Mindazok, akik a magyar hagyományőrzésben számítanak, és akik tenni akarnak a magyarság felemelkedéséért és a magyar kultúra színvonalas bemutatásáért. Ilyen felvonulást 800 éve nem látott a Kárpát-medence!

A hagyományőrzők  – a Magyar-Turán Közhasznú Alapítvány támogatásával – évek óta együtt dolgoznak régész, történész, antropológus szakemberekkel a magyarságot összekötő közös múlt hiteles bemutatásán. A szervezőket nem a magamutogatás vagy a pénz motiválja, hanem egy önmagára méltán és egészségesen büszke nemzettudat kialakításának szándéka. Az, hogy ezt a munkát most már a kormányzat is támogatja, ennek a közel 10 éves, folyamatos, következetes és eredményes munkának az elismerése. Ez, és a kilátogató nézők tízezreinek évről-évre növekvő száma azt jelzi, hogy a Magyar-Turán Alapítvány által végzett szakmai és hagyományőrző munka a magyar nemzeti érdekekkel és a magyar emberek akaratával egybeesik.

2018.08.10. kurultaj 3_62

További információk és a részletes program itt olvashatók: kurultaj.hu, www.osoknapja.hu