TURAN Együttes – a Nagy Kurultaj színpadán az ősi turáni népzene

Az augusztusi Kurultajon fellép a világhírű Turan kazak zenekar. Az Asztanában alakult együttes, kazakisztáni és közép-ázsiai népzenét játszik. Műsorukban a Turáni-alföld népzenéjét mutatják be. A csapat több nagy sikerű ázsiai és európai koncertet tud maga mögött, majd nagy költségvetésű történelmi filmekben is hallhattuk muzsikájukat felcsendülni. (Például a hazánkban is bemutatott Nomád című filmben.)

Turan_ensemble_kurultaj

A „Turán” egy nemzeti, néprajzi örökséggel foglalkozó együttes, melynek célja , hogy megismertesse a fiatal nemzedékkel a kazak nép gazdag hagyományokkal rendelkező művészetét.
A Turán olyan tehetséges fiatalokat tömörítő zenekar, amely elkötelezett a múltból fennmaradt dallamvilág felelevenítésére és a jelenbe való átültetésre. Egyedülálló arculatot kölcsönöz számukra a művészileg finoman kimunkált dallam és hangszínvilág reprezentálása. Művészetük meghatározó eleme, hogy érzékeltessék a költészet, a drámai háttér és a tánc világának harmóniáját. Felelevenítik az ősi hangszerek hangját, összhangot keresve a jelen dallam- és hangszervilágával. Olyan melódiák után kutatnak, amelyek választ adhatnak a ma élő ember kihívásaira is. A torokhang sokféle változatát mutatják be, mint pl. a „kurkireme”és „kaliama” és a hangszerek hangját próbálják az emberi hanggal hasonlatossá tenni, mellyel az ősi zene lényegét ragadják meg.

Turanegyuttes_Kurultaj

Kemény, kitartó munkájuknak köszönhetően,- kezdve a Kurmangazy Kazak Nemzeti Konzervatórium „kiscsoportos” növendékeiként majd végigjárva a nemzeti és nemzetközi helyszíneket- óriási népszerűségnek örvendenek a professzionális előadók körében, megteremtve önálló, népi, művészi hangjukat. Számtalan külföldi országban ismertetik meg a Kazak népzenét, úgymint, az USA-ban, Nagy-Britanniában, Németországban, Törökországban, Kínában stb. A Turán folyamatosan bővíti repertoárját a zene egyéb műfajain belül is, más előadókkal együttműködve. Jelenleg több, mint húszféle hangszeren játszanak, egy zeneszámon belül különböző hangszereket szólaltatnak meg egy időben, egy személyben.

Az együttes tagjai Maksat Medeubek, Korlan Kartenbaeva, Serik Nurmoldaev, Abzal Arykbaev és Baurzhan Bekmuhanbetov. Többek között a következő hangszereken játszanak: szibizgi, sazsyrnai, serter, zsetigen, shynkyldek, dombra, kylkobyz, narkobyz és dangyra. Abzal Arykbaev a tradicionális torok éneklést is műveli.

Találkozunk Bugacon, 2018. 08. 10-12. között a Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlésen!