III. Ősök Napja – Helyszíni beszámoló Bugacról

Több parkoló, a tavalyihoz képest 25 százalékkal megnövelt árnyékoló felületek és lelátók, bővülő zuhanyzási lehetőség és vízellátás, a gyerekeknek játszóház és pancsolási lehetőség – mások mellett ezekkel a fejlesztésekkel próbálnak jobb komfortérzetet biztosítani a szervezők azoknak, akik kilátogatnak a jövő héten a Kárpát-medence legnagyobb hagyományőrző rendezvényére, Bugacra. A III. alkalommal megrendezésre kerülő Ősök Napjára belépődíjat idén sem kell fizetni.

IMG_8166

Varga Zoltán szervezési igazgató ismertette: teljesen befejeződtek a helyszínen az építkezési munkálatok, így minden készen áll a jövő heti rendezvény sikeres lebonyolításához. Hozzátette: a Magyar-Turán Alapítvány kollégái hatalmas bravúrt hajtottak végre, hiszen nem akármilyen infrastruktúrát kellett kiépíteni a bugaci pusztába a több, mint százezer látogató fogadására. Nehezítette a helyszíni szervezést, hogy a munkatársak embert próbáló körülmények között dolgoznak, a homokos területeken, sokszor a hőmérséklet meghaladta a 40 C fokot. Ennek ellenére még a kitűzött határidő előtt sikerült minden munkát befejezni, így a bugaci puszta máris alkalmas a vendégek fogadására. A találkozónak a helyszínen felállított több mint száz jurtából álló, a honfoglalás korát idéző nomád tábor ad otthont, a rendezvényre több napra kilátogató érdeklődők a közelben kialakított kempingben szállhatnak meg.

IMG_8161

Ugyancsak elkészült a világ legnagyobb jurtája, a több mint húsz méter átmérőjű hatalmas „Atilla sátra”, ahol egyedülálló régészeti és antropológiai kiállítást tekinthetnek meg a vendégek. Az úgynevezett arénában a lovas hagyományok elevenednek meg, így számos rendezvény mellett itt látható majd a Keleti vihar elnevezésű monumentális csatajelenet is.

IMG_8165