Erdély – veszélyben a magyar szabadságjogok! -Álljunk ki minél többen jogaink mellett!

 

Március 10-én lesz megtartva a Székely Szabadság Napja megemlékezés. Amíg a székely rendezvény megtartásra kerül, a tiltakozó felvonulást Marosvásárhely román polgármestere nem engedélyezte. A mai helyzetben a nemzetünk összefogásra és akár áldozatvállalásra is kész részének kell megmutatnia, hogy sokan vagyunk és egységesen kiállunk nemzetünk alapvető jogaiért! A Turán Szövetség szinte minden csapatának képviselői jelen lesznek a székelyföldi rendezvényen illetve Budapesten. Csatlakozzatok, mert a székely nemzetrész jövője, valamint ezzel együtt a magyar összefogás és felemelkedés a tét!

A Székely Nemzeti Tanács ügyvédje Kincses Előd kijelentette az MTI-nek: „a városvezető tiltása képtelenség, mert „nem lehet megakadályozni 30 ezer embert, hogy ne a főtéren át menjen haza a Postarétről”

szekely_szabadsag

Az SZNT korábban azt közölte: százezer embert vár a Székely Szabadság Napja elnevezésű rendezvényére a marosvásárhelyi Postarétre, a Székely Vértanúk Emlékművéhez. Az obeliszk az 1852-ben felgöngyölített Habsburg-ellenes székely szervezkedés 1854. március 10-én kivégzett három vezetőjének, Török Jánosnak, Gálfi Mihálynak és Horváth Károlynak állít emléket.

 szekely3

Székely Szabadság Napja tavalyi rendezvényén a szervezők szerint 30 ezren, a rendfenntartók szerint ötezren vettek részt. Az obeliszk mellet közfelkiáltással elfogadott,  a Székelyföld autonómiáját követelő petícióval a tömeg a prefektus hivatala elé vonult. A kormány Maros megyei képviselőjének átnyújtott petícióra azóta sem érkezett válasz.

marosvásárhely_tüntetés

A 2013-as marosvásárhelyi tüntetés

A Székely Nemzeti Tanács szervezésében egy évvel ezelőtt, 2013. március 10-én, Marosvásárhelyen harminc ezren emlékeztek meg azon székely vértanúk áldozatáról, akik 1854. március 10-én, a marosvásárhelyi Postaréten a nemzeti önrendelkezésért adták életüket. Budapesten és számos más európai városban élő magyarok és székelyek tartottak szimpátia-tüntetést ekkor. 2013. október 27-én a Székelyek Nagy Menetelése már 120 ezer résztvevőt vonzott Székelyföldre, Budapesten pedig 15 ezren vonultunk a Hősök teréről a budapesti Román Nagykövetség Thököly úti épülete előtt felállított színpadhoz. Minkét megmozdulás a székelyföldi autonómia-követelés nagy ünnepe volt! Miután a román hatalom továbbra is elutasító magatartást tanúsít az ügy iránt, nyilvánvaló, hogy a nyomásgyakorlást 2014-ben is folytatni kell.

erdely_terkep

Erdély nemzetiségi megoszlása a 2002-es román népszámlálás alapján. (Sebők László, Kiss Tamás munkája)

2014-ben a tavalyinál még több résztvevőnek kell elmennie a megmozdulásokra, ezzel is jelezve a román politikum felé, hogy a magyarok nem mondanak le az önrendelkezési jogaikról és bátran kiállnak az autonómiáért. A 21. század Európai Uniójában elfogadhatatlan, hogy Európa egyik legnagyobb kisebbségének, az erdélyi magyarságnak nincs autonómiája. Az egy tömbben élő székelység pedig óriási többséget alkot Székelyföldön.

 post_117776_20130216103054

Az összeállítás a kurultaj.hu, az MTI , az erdély.ma és a székelyhon.ro anyagaiból készült.