Jurtaállítás Temerinben – Video

November első felében a Magyar Turán Alapítvány 6 méter átmérőjű, új építésű jurtát ajándékozott a délvidéki Hunor Hagyományőrző Íjász egyesületnek. A Kurultaj szervezősége úgy érezte ezzel a gesztussal is segítheti a délvidéki magyar hagyományőrzést és hozzájárul ahhoz, hogy a szórványban élő magyarság is méltón őrizhesse és bemutathassa őseink emlékét és kultúráját. A temerini jurtaállításról a szabadkai székhelyű Pannon RTV rövid tudósítását nézhetjük meg.


 

 

Az eredeti cikk a Pannon RTV honlapjáról:

Jurta a temerini általános iskola udvarában

A jurta a vándorló nomádok, a honfoglalás előtti magyarok praktikus lakóépülete volt. Az ősmagyarok jellegzetes sátrát Temerin egyik általános iskolájának udvarában állították fel. A kupolás tetejű, sátorszerű építmény a Magyar Turán Alapítvány jóvoltából került ide.

Nagy volt az érdeklődés a temerini iskolában. Leginkább a gyerekek számára volt érdekes az ősi magyarok ruházata, fegyverzete és természetesen a jurta fellálítása. Bíró András Zsolt, a Magyar Turán Alapítvány elnöke: „Teljesen más amikor akár szép rajzokon is vagy egy filmbe látunk egy jurtát, vagy teljesen más az amikor bemennek, maguk a fiatalok rendezik be, vagy beülnek, vagy ott tartanak egy órát vagy egy foglalkozást és akkor tényleg még átélhetőbben elképzelik az őseink történetét.”

Nagy megtiszteltetés volt az anyaországi hagyományőrző egyesület számára, hogy Temerinben is lehetőséget kaptak a magyar néphagyomány ápolására és népszerűsítésére. Hubert István, Magyar Turán Alapítvány: „Nagy vágyam volt hogy eljöjjek Temerinbe, mert van ennek egy szomorú aktualitása is, a temerini ifjak tekintetében, de nagyon kíváncsi voltam, hogy itt Magyarországon, hogyan él, mit csinál, hogyan ápolja a kultúráját és nagyon örülök, hogy itt lehetek, mert nagyon büszke vagyok hogy itt azért van egy olyan közösség amely talán erősebben épolja a magyar hagyományokat mint a magyarországi magyarok.”

A Kókai Imre Általános Iskola udvarában mindenki lehetőségett kapott, hogy kipróbálja őseink életstílusát. Péter Vilmos, Hunor Hagyományörző Egyesület, Temerin: „Nagy örömmel tölt el, hogy itt a klubbunk kapott egy ilyen jurtát, mivel itt már gondolkoztunk, hogy próbálkozunk mink is szerezni, venni, csinálni, de igazából nem is rendelkezünk ilyen nagy tapasztalattal, hogy hogyan is lehet ezt elkészíteni, viszont az ár, hogy ezt vegyünk pedig elég borsos.”

A több millió forint értékű jurta a Magyar Turán Alapítvány ajándéka Temerinnek.

Az eredeti cikk itt olvasható: http://pannonrtv.com/web/?p=91400

A magyar lakosság aránya a Délvidéken (Vajdaság / Szerbia)