Film a Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlésről

A mostani hétvégén, augusztus 16-án az M5 TV-csatorna egy dokumentumfilmet fog levetíteni a Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlésről. Bár idén, sajnos a vírushelyzet alakulása miatt le kellett mondanunk a Kurultaj megtartásáról, azonban kis fény a sötétségben, hogy az M5 csatorna levetíti a  „Kurultaj – 10 éves a Magyar Törzsi Gyűlés” című saját készítésű filmünket.

Kurultaj_Nomad_vonulas

Bíró András Zsolt antropológus és a magyar hagyományőrzők néhány csoportja 2008-ban szervezte meg az első magyarországi Kurultajt. A szó a legtöbb Közép-ázsiai, kulturálisan illetve etnikailag is rokon, a lovasnomád múltat őrző nép nyelvében törzsi gyűlést jelent. Akkor fogadalmat tettek a szervezők, hogy ezen túl minden második évben megtartják a Kurultajt Magyarországon. Az eltelt 10 év alatt a Kurultaj- Magyar Törzsi Gyűlés a Kárpát-medencei magyar hagyományőrzők legnagyobb seregszemléjévé, a magyarsággal rokon népek legnagyobb találkozójává valamint egész Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvényévé vált. A film szerzői: Bán István és Varga Zoltán. Rendező: Bán István.

A 45 perces filmnek a vetítési időpontjai: Augusztus 16. vasárnap, 18:40, és 23:50 M5 TV-csatorna

A szép film megtekintésével kicsit felidézhetjük a Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlés szellemiségét, a magyar, hun és türk tudatú népek összetartozását. Lélekben együtt lehetünk szerte a nagyvilágban.