ECHO TV: Bíró András Zsolt a Nomád Világjátékokról

Az Echo TV Napi aktuális című műsora rövid riportfilmet tett közzé a Kirgizisztánban megrendezett III. Nomád Világjátékokról. A témában Tóth Kriszta műsorvezető kérdezte Bíró András Zsoltot a Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlés főszervezőjét, a Magyar Turán Szövetség kirgizisztáni hagyományőrző- és sport csapatának vezetőjét.

A 8 perces műsorban meghallgathatjuk, hogy 12 érmet szerzett a magyar csapat, 4 aranyat, 4 ezüstöt és 4 bronz érmet. Van mire alapozni Magyarország és a türk nemzetek közötti kapcsolat fejlesztését – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, aki a „Nomád Olimpia” megnyitóján részt vett. Majd a türk államok csúcstalálkozóján elmondta: „Mi egy nyugaton élő keresztény nép vagyunk, amely a hun – türk eredet alapján áll. A magyarok magukat Atilla késői leszármazottaiként tartják számon.”

Bíró András Zsolt a Magyar-Turán Közhasznú Alapítvány elnöke a verseny magyar eredményeit ismertette. Elmondta, hogy a 27 fős magyar csapat kiemelkedő eredménye a 12 érem, kiváltképp azért, mert a közép-ázsiai nomád hagyományú országok több száz fős sportolói csapatokat indítottak. Az eredmény megmutatja, hogy rendkívül jók a magyar hagyományőrző sportolók.

A műsorban elhangzott, hogy a III. World Nomad Games-en nem a nomád népek Olimpiája zajlott, hanem a nomád sportok Olimpiája, tehát bármely nép elindulhatott rajta, akinek az adott nomád sportban van csapata. Ennek megfelelően 77 ország csapata indult el, több mint 1200 versenyzővel, 36 versenyszámban (például az USA nagy csapattal, Argentína, Dél-Afrika, Németország, Anglia, stb.). A Kurultaj főszervezője elmondta, hogy a közép-ázsiai országokban és a Kaukázus-vidékén rokonként, nagy testvérként tekintenek a magyarokra, mint egy olyan lovas-nomád hagyományú népre, akiknek több mint 1100 éve jelentős államuk áll Európa közepén.