Minél többen írjuk alá a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezést!

A jelenlegi határainkon túl élő magyar nemzettársaink számára kulcsfontosságú, hogy a minél többen aláírjuk a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezést. A Magyar Turán Szövetség évadnyitó nagygyűlésén elkezdte az aláírások gyűjtését, a tagságunk és szimpatizánsaink mozgósítását. Az őshonos európai kisebbségek nyelvi és kulturális jogainak megerősítésére létrejött kezdeményezést április 3-ig lehet aláírni, akár elektronikus (online) formában is.

 peticio

.

Magyarországon bármelyik postahivatalban leadhatók az aláírásgyűjtő ívek és ingyenes válaszborítékok igényelhetők, ezenkívül a kezdeményezés elektronikusan a www.jogaink.hu oldalon írható alá.

A Minority Safepack európai polgári kezdeményezést az RMDSZ, a Dél-Tiroli Néppárt és a FUEN (Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója) indította el. Hét Uniós tagállamban egymillió embernek kell aláírnia a petíciót. Jelenleg 900 ezernél tart az aláírások száma.

A kezdeményezés célja olyan európai szabályozás megalkotása, amely megerősíti az őshonos európai kisebbségek nyelvi és kulturális jogait annak érdekében, hogy szülőföldjükön, saját anyanyelvükön, saját kultúrájukat megőrizve élhessenek.

Az Európai Unió ma a nagyszámban érkező migránsok jogaival kiemelten foglalkozik, azonban az őshonos kisebbségek problémái esetében félrefordítja a tekintetét. Szinte minden nap érzékelhetjük, hogy számos uniós tagállamban sorozatos jogsérelem éri a területükön élő kisebbségi közösségeket. Sajnálatos módon kiváltképpen igaz ez az állítás a környező országokban élő őshonos magyar kisebbségekre nézve. A jövőbeli magyar autonómia(-ák) ügyében akkor érhetünk el érdemi eredményt, ha a Minority SafePack aláírásgyűjtés április 3-án sikerrel zárul.

nagymagyarorszag