A Szovjetunióba hurcolt rabok emléknapja

November 25. a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapja. Ma és holnap számos megemlékezést tartanak országszerte az embertelen kommunista diktatúrában jogtalanul elhurcolt honfitársainkra emlékezve.

kép: sikerado.hu

kép: sikerado.hu

1944 őszétől csaknem 800 ezer embert hurcoltak el Magyarországról hadifogolyként vagy internáltként többéves kényszermunkára, akár negyedszázados száműzetésre a Szovjetunióba. A világháború után, a folyamatosan kiépülő kommunista diktatúrában koholt vádak alapján politikai foglyok és egyszerű járókelők tízezrei kerültek a gulág rabtelepeire.
A túlélők első csoportja csaknem egy évtizeddel később, 1953. november 25-én térhetett haza a táborokból. Az Országgyűlés 2012-ben nyilvánította november 25-ét a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapjává, hogy méltóképpen emlékezzenek az idegen földön, otthonuktól több ezer kilométerre elhunytakra, fogságba kerültekre.

MH

Szombaton a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint koszorúzással tisztelegnek a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléke előtt az V. kerületi Honvéd téren a Gulág áldozatainak emlékkövénél.
A Szovjetunióban volt magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezete (Szorakész) a VI. kerületi Derkovits Gyula Általános Iskolában tart megemlékezést. Köszöntőt mond ifj. Menczer Gusztáv és Menczer Erzsébet, a Szorakész elnöke. Megemlékező beszédet tart Kucsák László (Fidesz) országgyűlési képviselő.
A pokol bugyrai… – Málenkij robot – Kényszermunka a Szovjetunióban című kiállítás megnyitója a ferencvárosi pályaudvarnál található Málenkij robot-emlékhelyen lesz, ahol köszöntőt mond Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója. A tárlatot Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára nyitja meg.
Vasárnap a Gulágra málenkij robotra elhurcoltakért szentmisét mutat be Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a Magyarok Nagyasszonya templomban, a VIII. kerületben. Utána megemlékezést tart Soltész Miklós, az Emmi egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára. A rendezvény koszorúzással zárul.

Internáló és fogolytáborok / Kép: oroszvilag.hu

Internáló és fogolytáborok / Kép: oroszvilag.hu

 

kurultaj.hu / MTI