Kirgizisztán új elnököt választott

Az internetes oldalunkon rendszeresen beszámolunk a közép-ázsiai rokon népeink – „turán világának” – fontos eseményeiről. Vasárnap elnökválasztást tartottak Kirgizisztánban, a térség legszilárdabb demokráciájában. Az eddigi elnök Almazbek Atambajev az alkotmány előírásai miatt nem indulhatott újra, a vasárnapi voksoláson Szooronbaj Dzsejenbekov kapta a legtöbb szavazatot.

 Kirgiz lobogo sassal_m

kirgiz_elnok

Szooronbaj Dzsejenbekov

Kirgizisztánt a közép-ázsiai térség legerősebb demokráciájú országának tartják a politikai elemzők. Almazbek Atambajev a most leköszönő elnök is nagy népszerűségnek örvendett, nemzeti érzés vezérelte politikáját. A kirgizisztáni vezetéssel a Magyar-Turán Alapítvány is jó kapcsolatokat ápolt a hagyományőrzés területén. A 2016. évi Kurultaj Magyar Törzsi Gyűlés díszvendége volt a kirgiz kulturális miniszter Altinbek Askarovich Maksutov. Az alapítványunk vezetősége is több alakalommal látogatott a szép közép-ázsiai országba. A megbeszélések fókuszában a közös kulturális gyökereket ápoló hagyományőrző rendezvényeken való kölcsönös megjelenés, illetve az őstörténeti kutatások mentén szorosabb együttműködés kialakítása állt.

Nomad Wrld Games irodában

Bíró András Zsolt a World Nomad Games irodájában

Két évente Kirigizisztán rendezi a Nomád Olimpiát, a World Nomad Games-t. A tavalyi évben az alapítványunk és a kirgiz vezetés baráti kapcsolatának köszönhetően népes magyar küldöttség utazott ki a Nomád Világjátékokra. A magyar csapat előkelő helyezést ért el a legrangosabb nomád sporteseményen (sportolóink összesen 6 érmet szereztek).

kircsin2

Kirgizisztán – a hagyományokat jelentősen ápolják az országban.

Kirgizisztán, Közép Ázsia Európától távolabb eső zártabb hegyi vidékein helyezkedik el viszonylagos elzártságban, és talán ennek is köszönhető, hogy elég erőteljesen fennmaradtak a hagyományok. A kirgizek egy ősi, ma kipcsak –török nyelven beszélő nép, amelynek eredete a mai szálláshelyüktől északabbra eső Jenyiszej vidékig vezethető vissza. A kirgizek döntő többsége ma szunnita muszlim, de számos sámánisztikus, illetve a Tengri hitből fennmaradt hagyomány épült be a kultúrájukba.

 kyrgyzstan

Kirgizisztán területén számtalan történelmi emlékhely van, valamint nagyon sok különleges és igen jelentős régészeti lelet került elő az ország területén. A több mint kétezer éves szkíta kurgánok mellett több jelentős hun-kori lelettel, valamint a Türk Kaganátus időszakából és a későbbi Karahanida dinasztiák idejéből való lelet találtak meg a régészek. A jövő történeti és antropo-genetikai kutatásai sokban hozzájárulhatnak a közép-ázsiai hunok, türkök történetének és etnogenezisének megértéséhez, amely jelentős mértékben hatással volt az ősi magyarság kialakulására is.