Ősök Napja, csikós program – a pásztor életre emlékezünk!

Az Ősök Napja keretében idén különleges programmal szeretnénk megemlékezni a csikós hagyományunkról. A rendezvényen megjelenő csikósok lehetőséget kapnak, hogy a szombati napon egy közös csikós programot mutathassanak be, ezzel leróva tiszteletüket őseinknek. A program különlegessége, hogy az ország minden tájáról várunk csikósokat Hortobágytól, a Tisza-vidékétől, a középső országrészeken át a Dunántúltól egészen Bács megye legjobbjaiig.

Kurultaj_csikos1

Magyarországon a pásztorélet őshagyománynak tekinthető. Eleink mindennapos társa, békében és háborúban a ló volt. A lovasnomád nagyállattartó kultúrában a ló játszotta a központi szerepet, majd a pásztorkodás kiegészült több állatfajjal is. Elég csak a Bécsig, sőt az itáliai Velencéig hajtott szarvasmarhákra, majd a híres „hajdú korszakra” gondolnunk, általánosan elterjedt volt a juhászat, míg később a Bakony erdeiben a kondások makkoltattak.

A magyar pásztorok a kondástól a csikósig mind rátermett, korukat meghazudtoló tudással rendelkező emberek voltak. A „tudós pásztort” a magyar népi hitvilág természetfeletti erővel ruházta fel, akinek a néphit szerint hatalmában állt az állatokat tetszőlegesen irányítani, vagy egyéb varázslatos tetteket végrehajtani. A tudós pásztorok a 20. század első feléig valóban „varázslatos” képzettséggel rendelkeztek, aztán a kommunizmus kiépülésével ez a hatalmas ismeretanyag kezdett leépülni. Az ő tudásuk mai ésszel nézve nem egy diplomát kiadna. A neves természetkutató a vidék szerelmese Herman Ottó személyesen is járt itt a bugaci pusztán. Az itt szolgálatot teljesítő emberekre volt kíváncsi, mifélék. De az eredményre maga is rácsodálkozott. Bármilyen furfangos kérdést is tett fel mindenre akadt helyes válasz. A pásztorok ismerték erdő mező növényeit, tudták mit, miért, és mikor kell használják. Ki tudták következtetni az időjárást az állatok viselkedéséből és a madarak röptéből vagy akár a szél járásából. Ismerték a jószágok minden rezdülését, születésükkor képesek voltak megmondani mennyire lesz jó az állat.

 kurultaj_csikos2

Az Ősök Napja keretében idén különleges programmal szeretnénk megemlékezni ezekről a különleges nemzedékekről. A rendezvényen megjelenő csikósok lehetőséget kapnak, hogy a szombati napon egy közös csikós programot mutathassanak be ezzel leróva tiszteletüket őseinknek. A program különlegessége, hogy az ország minden tájáról várunk csikósokat Hortobágytól, a Tisza-vidékétől, a középső országrészeken át a Dunántúltól egészen Bács megye legjobbjaiig. A program szigorú szervezés alatt folyik. A részvételi szándékot mindenképpen kérjük előre jelezni.

A részvételi feltételek:

  • megfelelően kiképzett ló mely betöltötte a 4. életévét, (pontosan, erőszak nélkül tudnia kell ülni, feküdni)
  • igényesen leápolt hátas és szerszám
  • tájegységnek megfelelő korhű öltözet (különös igényességgel a tisztaságra)
  • a péntek esti megbeszélésen és próbán való megjelenés (aki nem jelenik meg a pénteki próbán, annak szombaton nincs lehetősége csatlakozni!)
  • a program jellegéből adódóan nem tűri az alkohol fogyasztását, ezért ezt szigorúan ellenőrizzük! Az alkoholos befolyásoltságú személyeket kizárjuk a programból.

Részletes információ és jelentkezés:

Németh Szilvia /lovas szervező/

+36706069564

kurultajlovasok@gmail.com

 OSOK_napja_csikos3