Légy részese a seregszemlének!

Az idei év legnagyobb magyar hagyományőrző ünnepének egyik fő eleme a Kárpát-medencei magyar hagyományőrzők seregszemléje. Csodálatos látvány a hun, avar és honfoglaló magyar viseletbe öltözött lovasok és gyalogosok felvonulása. A sereggel együtt vonulni pedig felejthetetlen élmény. A felvonulást, mind a lovasok mind pedig a gyalogosok esetében a professzionális csapatok, valamint a leginkább korhű viselettel (páncélzattal) és fegyverzettel rendelkező csapatrészek vezetik.

Kurultaj sereg 2 , 2014 (1)

Az idei Ősök Napja ünnepünkön (08. 11-13.) a hagyományőrző csapatok már péntek délután, valamint szombat délelőtt a jurta tábor “sereg gyűjtő” helyén jelezhetik részvételi szándékukat. (A csapat egységek minimum 6 főből állnak.) Azok a hagyományőrzők akik egyénileg, vagy kisebb csoporttal érkeznek (6 fő alatt), azok is bejelentkezhetnek a seregbe, ahová a szervezők , korszak és regionális elhelyezkedés szerint betagozzák őket. A seregszemlén nem feltétlenül csak a legdrágább viseletekben és a legdrágább fegyverzettel lehet felvonulni. A seregszemlére azonban pontos szabályok és a biztonsági előírások vonatkoznak. Ezek közül a következők a legalapvetőbbek:

A seregszemlén mindenki csak a saját felelősségére vehet részt miután a szervezők a seregbe betagozták.

A seregszemlén csak 14 évnél idősebb személyek vehetnek részt.

A résztvevő ruházata és fegyverzete a seregszemle látvány képébe és jellegébe kell, hogy illeszkedjen.

A seregszemle elsősorban a hun korszakot, az avar korszakot és a honfoglalás korát kívánja feleleveníteni.

seregszemle

Aki nem rendelkezik ezen korszakok valamelyikének viseletével (köntös, csizma, veretes fegyveröv) , az általános egyszerű “hagyományőrző” ruházatban (íjász ing, esetleg valamilyen magyaros ing, fekete, sötétkék vagy fehér hosszú nadrág, valamilyen pásztor vagy betyár viselet) vagy népviseletben (de fokossal vagy valamilyen fegyverrel rendelkezve) is részt vehet a seregszemlén a szervezők által meghatározott seregrészben. Nem lehet részt venni a seregszemlén rövidnadrágban, hagyományőrző ruhával kombinált színes pólóban vagy nadrágban, sportcipőben, papucsban, modern szandálban és mezítláb sem. A seregszemlére nem lehet behozni fényképezőgépet és látható módon mobil telefont sem.

Minden seregszemlén résztvevőnek rendelkeznie kell valamilyen hagyományőrző fegyverrel (kard, szablya, íj, lándzsa, vagy fokos, balta stb.), kivéve a hadi zenét játszó seregrészt.

Minden magyar testvérünket, aki részese akar lenni aktívan is az ünnepnek, szeretettel várjuk a seregbe!