Hagyományőrző sportok az Ősök Napján – új bemutatók és versenyek!

A 2017. évi Ősök Napja programjában, az évről évre ismétlődő nagy ünnepi események (seregszemle, lovasíjász és lovasharc bemutatók, kiállítások, koncertek) mellett kiemelt szerepet kapnak a hagyományőrző sportok (a bemutatók mellett versenyek és izgalmas viadalok lesznek). Az Ősök Napján lesz megtartva a Nemzeti Övbirkózó bajnokság (augusztus 12-én szombaton) valamint a Bothúzó Magyar Bajnokság (augusztus 13-án vasárnap).

kurultaj_lovasbirkozas

A hagyományőrző sportok és viadalok eddig is nagy sikert arattak az ünnepen (lovas gyorsasági verseny, lovas ügyességi vetélkedő, lovasbirkózás, hagyományos íjász verseny, köböre, páncélos párbaj, szablyavívó verseny).

A 2017. évi ünnepi program két hagyományos sportág, az övbirkózás valamint a bothúzás bemutatásával, és ezen erősportok viadalaival bővül ki.

A bírózás talán a legősibb sport, amely már a letűnt időkben is az erő, az ügyesség és a férfias vetélkedés egyik szabályozott formája volt. A lovasnomád kultúrákban a fegyveres harc rendkívúl magas fokra jutásával, valamint a lovas hadviselés általánossá válásával a pusztakezes harcok (így a birkózás) jelentősége csökkent a harctereken, azonban a harcra való felkészítés fontos elemeként évezreden át fennmaradt, és nagyon fontos szerepet játszott a sztyeppei népeknél.

Egy képzett harcosnak, ha úgy hozza a sors, fegyver nélkül is tudnia kell küzdeni bizonyos helyzetekben. Ezen túlmenően a harcra való felkészítés fontos eszköze és edzés módszere a birkózás, valamint a fegyver nélküli (a végzetes sérülések elkerülése miatt) férfias erőpróbák és vetélkedők egyik legfontosabb eleme. Szinte minden nagy pusztai ünnepség alkalmával voltak birkózó viadalok is. A keleti hagyományban a bírózásnak egy különleges ága is nagyon elterjedté vált, ez az övbirkózás. Az általános ”szabad” birkózástól (amely szintén fennmaradt és fontos szerepe van) abban különbözik, hogy az ellenfelek csak egymás övét foghatják (a nomád világban minden férfi övet hord, amely egyben rangjelző és a férfiasság fontos jelképe is) és ezen fogás mellett kell alkalmazni a különböző dobásokat vagy földre viteli technikákat.

öv birkózás pusztán

Rendkívül érdekes és látványos vetélkedő, amely az ősi magyar kultúrában is megvolt, számos ábrázoláson láthatóak, egymás övét fogó birkózó alakok. Jelenleg Közép Ázsiában (különösen Üzbegisztánban, Türkmenisztánban és Tadzsikisztánban) a Kaukázus vidéken, valamint Tatársztánban és Baskíriában nemzeti sportnak számít az övbirkózás.

Az Ősök Napján június 12-én, szombat délelőtt 11 órától tartanak övbirkózó bemutatót a Magyar Turán Alapítvány sportolói, majd ezt követően (mérlegelés és sorsolás után) három kategóriában (75kg alatti, 75-100kg-ig, 100kg feletti) lesz nemzeti bajnokság. A meghívott sportegyesületeken versenyzőin kívül, a helyszínen is lehet szabadon nevezni. A bajnokságra azonban csak saját felelősségre lehet jelentkezni, az egészségügyi és baleseti kockázat vállalása mellett. (A helyszínen tartózkodó orvos ellenőrizheti a jelentkezők állapotát és a saját felelősség vállalása ellenére is elutasíthatja a nevezést.)

A bajnokság győztesei érmet és értékes nyereményeket kapnak. A díjakat Komáromi Tibor, háromszoros világbajnok, olimpiai ezüstérmes birkózó, a Magyar Birkózó Szövetség alelnöke adja át. A részletes programról valamint az Ősök Napján megrendezendő Bothúzó Magyar Bajnokságról (HSMA Bothúzó Abszolút Országos Bajnokság) egy következő híradásunkban olvashatnak. Minden kedves érdeklődőt várunk szeretettel a nagy közös ünnepünkre!

Processed with VSCOcam with e3 preset