Az Ősök Napján lesz megrendezve a Bothúzó Abszolút Országos Bajnokság

A 2017. évi Ősök Napja ünnepünkön központi szerepet kapnak a hagyományőrző sportok. A lovas ügyességi versenyek, lovas-birkózás, köböre, íjász verseny, gyalogos páncélos párbaj, szablyavívó verseny mellett idén a szabad nevezésű Övbirkózó Nemzeti Bajnokságot is megrendezzük. Illetve a HSMA Bothúzó Abszolút Országos Bajnokságot is megtekintheti az ünnepre kilátogató közönség. Az alábbi cikkünkben – ez utóbbiról – a bothúzásról olvashatunk egy rövid leírást.

 bothuzas

A sport múltja, a jakutok

A bothúzás ősi jakut sportként vált egyre ismertebbé szerte a világon. A jakutoknál a férfierő jó próbája ez a megmérettetés, kiváló edzésnek számított a fegyverek erős megtartásához. A Jakutföld a világ legnagyobb önálló államisággal nem rendelkező országa. A gigantikus, Oroszországon belüli köztársaság több mint 3 millió négyzetkilométer, nagysága majdnem megegyezik India területével. A Jakutok saját magukat szahának nevezik, lélekszámuk megközelíti a félmilliót. A török nyelvű nép a 14. században, feltehetően a Bajkál tótól, esetleg még délebbről Közép-Ázsiából vándorolt mai hazájába, Kelet Szibériába. Sok jakut vagy szaha napjainkban is nomadizáló életmódot folytat. A délen élők lovat és szarvasmarhát, az északiak rénszarvast tenyésztenek. Az ortodox keresztény vallásuk mellett az ősi sámánhit is fenn tudott maradni. A szaháknál (jakutoknál) az ősi tradíciókhoz a bothúzás is hozzá tartozik. Az iskolákban tantárgy a bothúzás, és minden nagyobb településen rendszeresen tartanak versenyeket.

 kurultaj

A bothúzás ma, mint versenysport

Az ősi jakut sport a bothúzás mára Mas-Wrestling néven igazi nemzetközi sporttá kezdi kinőni magát. A versenyen ketten ülnek le egymással szemben, a lábukat egy deszkához támasztják, majd megmarkolnak egy félméteres botot, és aki megszerzi, jellemzően az nyeri a párharcot. A cél az, hogy kirántsák az ellenfél kezéből a botot, vagy a saját térfelükre húzzák át ellenfelüket.

Magyarországon mintegy öt éve, a világ legerősebb embere sorozat világranglistájának egykori tizedik helyezettje, Darázs Ádám honosította meg a sportágat, amelynek hazai kupasorozatán immár férfiak és nők kilenc súlycsoportban több mint százan indultak, hogy megszerezzék a végső győzelmet. A nemzetközi Mas-Wrestling Szövetség törekvése, hogy a bothúzás felkerüljön az olimpiai programba, így ez ma már nemcsak a szibériai népek versenye, hanem szerte a világon majd négytucatnyi országban űzik, és 2016-ban bemutatkozott a Nomád Világjátékokon is. Itt szerezte meg a sportág első magyar érmét Juhász Dominik, aki harmadik lett a -125 kg-osok kategóriájában, míg Kiss Tibor idén az abszolút világbajnokságon végzett a hetedik helyen.

A Nomád Világjátékokról készült összefoglalót a Sport Televízió nézői is láthatták.

Az Ősök Napjára kiérkező látogatók a HSMA Bothúzó Abszolút Országos Bajnokságot augusztus 13-án, vasárnap tekinthetik meg.

mbajn