Nagy sikerű bemutatót tartott a Magyar-Turán Alapítvány lovascsapata Asztanában a 2017-es EXPO-n

A Magyar-Turán Alapítvány a Kurultaj 10 éves évfordulója tiszteletére rendezett kazakisztáni programsorozatának első állomásaként bemutatót tartott Asztanában. A kazak főváros rendezi meg idén a világkiállítást. Az EXPO 2017 alkalmából felépített Ethno Aul (Etnofalu) szomszédságában lévő Kazanat Lovasközpontban (Hippodrom) tartott magyar lovasíjász és gyalogos harci bemutatót a sajtó és a közönség nagy érdeklődése övezte.

EXPO Astana 5

A magyar csapat bemutatóját megtekintette az EXPO 2017 lovas programjainak szervezői, Kazak Kulturális Minisztérium – Turizmus és sport osztályának vezetői – Serik M. Zharasbaev és Elziljar Kanagatov, továbbá az energetikai konferencián Asztanában tartózkodó Umud Mirzajev, az Azerbajdzsán Elnöki Hivatal által létrehozott Eurasia Press Fund vezetője, Mukhamediuly Arystanbek Kazakisztán kulturális minisztere, Baranyi András Magyarország kazakisztáni nagykövete valamint Dorogi Sándor konzul.

A karikás ostort, szablyavívást, lovasíjászatot, a különböző álló és mozgó célokat a hét lovas és hat gyalogos kelevézzel, szablyával és íjjal küzdötte le, a nézők sűrű tetszésnyilvánítása mellett. A bemutató végén a közönség hangos ovációja közepette a kazak kulturális miniszter lejött a dísztribünről és személyesen gratulált a csapatnak.

EXPO Astana 6

A nagy sikerre való tekintettel másnap a csapat a Kazak Hadtörténeti Múzeum közönsége előtt is tartott bemutatót, Perizat Utepova igazgató asszony és Baranyi András nagykövet jelenlétében.

Az újkori kurultájok történetében az első a 2007-es kazakisztáni volt, melyet Bíró András Zsolt magyar antropológus és humánbiológus (a Magyar Természettudományi Múzeum Embertani Tárának kutatója) kazakisztáni tudományos expedíciója alapozott meg. A 2006-os expedíción gyűjtött adatok és DNS minták tudományos elemzése során (Y-kromoszóma analízis) bizonyítást nyert, hogy a kazakisztáni madjar törzs és a Kárpát-medencei magyarok között nem csak névhasonlóság (névegyezés) hanem genetikai kapcsolat is fennáll. Ennek nyomán rendezték meg 2007.07.07-én Torgajban, a madjar törzs szállásterületén az első modern kori törzsi gyűlést, azaz Kurultajt.

A magyar csapat az asztanai bemutatót követően buszra szállt, hogy a nagy sztyeppén 1200 km megtétele után tiszteletét tegye a Madjar törzs szállásterületén, Torgajban és Szagában.

Astana HM (1)