Nagy magyar sikerrel zárult a Nagy Sztyeppe Gyermekei (Ulu Dala Ruhu) fesztivál Almatyban

A Magyar-Turán Alapítvány a Kurultaj 10 éves évfordulója tiszteletére rendezett kazakisztáni programsorozatának utolsó állomásaként a 25 fős magyar küldöttség részt vett az Almatyban rendezett Nagy Sztyeppe Gyermekei fesztiválon.

Magyar_Turan_Almaty1

Kazakisztán legnagyobb városának akimátusa (elöljárósága) a Magyar-Turán Alapítvány közreműködésével másodszor rendezte meg a bugaci Kurultaj mintájára létrehozott találkozót, melyen a pusztai népek örökségét őrző nemzetek közül Azerbajdzsán, Baskíria, Bulgária, Burjátia, Kazakisztán, Kirgizsztán, Magyarország, Törökország és Üzbegisztán, képviselői vettek részt.

A viharos időjárás ellenére a tavalyinál jóval többen voltak kíváncsiak a különféle lovas harci bemutatókra és zenei programokra. Az esemény külföldi érdeklődőket is vonzott, így még csehekkel és svédekkel is találkozhattunk a tömegben.

A programban harci és hagyományőrző bemutatók, versenyek, és zenei produkciók kaptak helyet, de láthattunk vadászagarasUlu_dala2 bemutatót is. Szép számmal érkeztek kézművesek, akik ékszereket, lószerszámokat, ruhákat és kiegészítőket kínáltak. A Bagatur bolgár hagyományőrző csoport érdekes koreográfiája mellett a tavaly a Nomád Világjátékokon már megismert baskír és kirgiz válogatott tartott bemutatót, és természetesen a magyar csapat is. A magyarok lovas íjász és gyalogos harci bemutatóját megtekintette Bauyrzhan K. Baibek, Almaty város akimja (elöljárója) is.

A magyar csapat emellett lovasíjászatban is összemérte erejét a válogatott nemzetközi mezőnnyel. A török Hagyományos Sportok Szövetsége (Geleneksel Sporlar Federasyonu) versenyzői, a kazak és a kirgiz lovasíjászok előtt Vermes Balázs (Felvidék) szerezte meg az első helyet a Magyar-Turán Alapítvány csapatának és győztesként emelte magasba a magyar lobogót!

A zenei programokban is színvonalas előadók szerepeltek, köztük a Kurultajról már jól ismert burját énekesnő, Midigma. A magyarokat Kovács László (Holló), Török Tilla és Török Ádám képviselte.

A programsorozat hétfő este, igazi nomád hangulatú búcsúvacsorával ért véget. A résztvevők kölcsönösen köszöntötték egymást, jókívánságaikat fejezték ki egymás nemzetei felé, és kifejezték abbéli reményüket, hogy jövőre ismét találkoznak Bugacon, a Kurultajon.

Almaty bemutató 5_30

Az újkori kurultájok történetében az első a 2007-es kazakisztáni volt, melyet Bíró András Zsolt magyar antropológus és humánbiológus (a Magyar Természettudományi Múzeum Embertani Tárának kutatója) kazakisztáni tudományos expedíciója alapozott meg. A 2006-os expedíción gyűjtött adatok és DNS minták tudományos elemzése során (Y-kromoszóma analízis) bizonyítást nyert, hogy a kazakisztáni madjar törzs és a Kárpát-medencei magyarok között nem csak névhasonlóság (névegyezés) hanem genetikai kapcsolat is fennáll. Ennek nyomán rendezték meg 2007.07.07-én Torgajban, a madjar törzs szállásterületén az első modern kori törzsi gyűlést, azaz Kurultajt.

Két nap pihenés és városnézés után a magyar csapat hazaindul, hogy megkezdje a felkészülést a Kárpát-medence legnagyobb hagyományőrző rendezvényén, az ősök Napján történő részvételre augusztus 11-12-13-án Bugacon.

Almaty bemutató 4_30