Türk – magyar kulturális fesztivál, Tavaszünnep a Várkertben

Április első hétvégéjén a türk hagyományokra és a közép-ázsiai régióra fókuszáló kulturális fesztivált rendeznek a budapesti Várkert Bazárban. A Pont Fesztivál kétnapos rendezvény, amely zenei programokkal és látványosságokkal mutatja be a világ kultúráinak válogatott kincseit és az ehhez kapcsolódó keleti pusztákba visszanyúló magyar kultúránkat.

A Pont Fesztivál a kiemelt magyar büszkeségek, mint a Kodály-módszer és a táncház mozgalom mellett minden évben különböző nemzetek csodáit is a magyar fővárosba hozza. Az idei fesztivál a türk hagyományokra és a közép-ázsiai régióra fókuszál, miközben helyszíne, a Duna-part és a Budai Várnegyed, szintén a világörökség részét képzi.

varkert

A délutáni programok minden korosztálynak szólnak. Amíg a gyerekek türkmén fejdíszt és agyaglovacskát, Ebru-festményt készítenek, vagy mesét hallgatnak a jurtában, a felnőttek sem unatkoznak. A tárgykiállításon (kirgiz, kazak, török szőnyegek, kalpagok, takarók, nyergek, szőttesek és viseletek) kívül megkóstolhatják a Novruz – Tavaszünnep ízeit, többek között kipróbálhatják a türk szőnyegcsomózást, megnézhetik a sólymok repülését és rácsodálkozhatnak arra, hogy milyen hatalmas élőben egy sas.

Esténként a magyar és türk zenei kultúrát bemutató koncerteket hallgathatunk meg.

Mesi Trio / fotó: Raffay Zsófi

Mesi Trio / fotó: Raffay Zsófi

Szombaton, 19 órától Kodály gyűjtéseket és csuvas dalokat hallhatunk Vizeli Balázs és zenekara előadásában, majd negyed kilenctől a Malik Mansurov Mugham Quartet lép fel. Malik Mansurov világhírű mestere a jellegzetes azerbajdzsán lantnak, a tar-nak, amely a szellemi örökségként jegyzett mugam kulcsfontosságú hangszere. Az azerbajdzsáni népzenéből és a komponált udvari zenéből fejlődött műfajban egyszerre vannak jelen a hagyományos zenei keretek és az improvizációs szabadság.

Vasárnap este a tiszta természetességgel szólal meg a magyar és török hagyomány a Mesi Trió előadásában. A Junior Príma díjas, Guessous Majda Mária (Mesi) bátran kalandozik kultúrák között, igéző hangján keresztül megmutatkozik a dallamok közös gyökere és sajátos szépsége. 20 óra 15 perctől pedig a Huun-Huur-Tuu koncertezik a Tuvai Köztársaságból.

huun_huur

fotó: Huun-Huur-Tu

A Huun-Huur-Tu a felkelő nap első és a lemenő nap utolsó sugarainak fényét jelenti a tuvaiak nyelvén. Az ősi torokéneklés (Xöömei) világhírű képviselői azért választották ezt a nevet, mert a füves pusztát beragyogó különböző fények a torokéneklés különböző módozataira emlékeztetik őket. A hangszerek – például morin khör (lófejes hegedű) és sámándob (dungur) – is a természeti környezet hangjait utánozzák, és az elmélyült előadásmódban láthatatlanul mindig jelen vannak az ősök szellemei is. Az egyedülálló énektechnika segítségével egy énekes akár 2-3 hangot is megszólaltathat.

A Pont Fesztiválról bővebb információt és részletes programot a rendezvény honlapján olvashatnak: Pont Fesztivál.