Magas rangú kazak állami kitüntetést kapott Bíró András Zsolt antropológus

2017. január 30-án a Kazak Köztársaság budapesti nagykövetségén, ünnepélyes keretek között, Nurbakh Rustemov nagykövet, állami kitüntetéseket adott át. A Kazak Köztársaság függetlenségének 25. évfordulója alakalmából alapított Állami Érdeméremmel tüntették ki Bíró András Zsoltot, a Magyar Természettudományi Múzeum antropológus kutatóját, aki egyben a legnagyobb európai hagyományőrző rendezvény a Kurultáj fölszervezője is.

Kazak kitüntetéssel követségen 2

A Magyar Természettudományi Múzeum antropológus kutatója, több mint tíz éve végez kutatómunkát Közép–Ázsiában, melynek alapján készül a közép-ázsiai történeti antropológiai adatbázis. Genetikai kutatásai révén több nemzetközi jelentőségű publikáció született. 2009–ben a “Múlt feltárásáért” elnevezésű kitüntetést kapta a Kazak Kulturális Minisztériumtól. 2013–óta a Kazak Központi Állami Múzeum szaktanácsadója antropológia és humángenetika témában. 2014-óta az asztanai székhelyű Nemzetközi Türk Akadémia tagja. Kutatási tevékenysége mellett, szervezői közreműködésének köszönhetően 2015–ben Nursan Alimbay a Kazak Központi Állami Múzeum igazgatója és Korsós Zoltán a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója, stratégiai együttműködési szerződést írt alá a két rendkívül jelentős intézmény nevében.

 Kazak kitüntetés_50

Bíró András Zsolt a Magyar – Turán Alapítvány elnökeként számtalan tudományos előadása és egyetemi kutatóprogramja mellett a kazakisztáni hagyományőrző élet fellendítésében is tevékenyen részt vesz. 2007 évben Torgaj vidéken a Madjar törzs vezetőivel közösen megrendezte az első Madjar – Magyar Törzsi Gyűlést. Azóta több mint tíz hagyományőrző és íjász csoportot hoztak létre Kazakisztánban. 2015–óta az antropológus kutató szervezésében magyar zenekarok is részt vesznek Közép-Ázsia legnagyobb zenei fesztiválján a Sipirit of Tengri rendezvényen. 2016 nyarán az Almaty város önkormányzata által rendezett nagyszabású “Ulu Dala Ruhu” (a “Nagy Sztyeppe lelke”) hagyományőrző fesztivál társszervezője.

A magyarországi Kurultáj főszervezője, amely nem csak Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvénye hanem a sztyeppei lovasnomád civilizációk, így a magyar mellett, a kazak kultúra egyik legnagyobb szabású nemzetközi bemutatója is.

Astana -lovasok zászlóval