Bíró András Zsolt előadásai – Szatmárnémetiben és Nagyváradon

A Magyar – Turán Alapítvány stratégiai feladatának tartja – az elszakított magyar területeken – mind a megmaradás, mind pedig a magyar nemzeti közösségek megerősítése szempontjából a magyarság anyanyelvi művelődésének segítését. Kiemelten fontos a magyar történelemmel és őstörténeti kutatásokkal foglalkozó előadások megrendezése. A jövő hét második felében, Bíró András Zsolt Partiumban fog  előadásokat tartani, Szatmárnémetiben és Nagyváradon.

bíró_andrás2

A Magyar Természettudományi Múzeum antropológus kutatója több mint 8 expedíciót és adatgyűjtő utat szervezett a Kaukázus vidékre, a Dél – Urálba, valamint Közép Ázsia számos régiójába. Az elmúlt évtized antropológiai kutatómunkája által létrehozott adatbázisok számos új érdekes eredményt mutatnak. Bíró András Zsolt az utóbbi évek antropológiai és genetikai kutatásainak tükrében mutatja be a magyarság őstörténetének bizonyos fejezeteit. A két előadásnak különböző témái lesznek.

02. 16-án Csütörtökön Szatmárnémetiben tartandó előadás címe:

Magyar őstörténet a természettudományok tükrében

Az érdekes vetített-képes előadáson első kézből értesülhetünk a magyar őstörténet kutatásának néhány fontos eredményéről. Betekinthetünk őseink rendkívül érdekes őstörténetébe, valamint az utóbbi évtized modern természettudományos kutatásainak ide vonatkozó eredményeit is megismerhetjük.

Időpont: 2017. 02. 16., csütörtök 18-óra. Helyszín: Szatmárnémeti, Árpád u. 18. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács székháza.

02. 17-én Nagyváradon megrendezésre kerülő előadás címe:

A hunok fénykora, utóélete és szerepük a magyarság őstörténetében

Az előadás az utóbbi évek antropológiai és genetikai kutatásainak, valamint a keleti források adatainak tükrében mutatja be a hunok és a magyarság őstörténetének kapcsolatát. Rendkívül érdekes kérdéskör a hunok továbbélésének a kérdése az európai hun birodalom felbomlása után, valamint a hunok és az ősi magyarság kapcsolata, amelybe most a természettudományos őstörténeten keresztül kaphatunk betekintést. Az érdekes vetített-képes előadáson első kézből értesülhetünk a hun korszak valamint a magyar őstörténet kutatásának néhány fontos eredményéről.

Időpont: 2017. 02. 17. péntek 17 óra.

Helyszíne: Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központban múzeumterme. Ezredévi emléktér (P-ta Libertatii 40.)