A Kurultaj kitiltotta a rendezvényeiről a Heinekent

Magyarország és egyben Európa legnagyobb lovas hagyományőrző rendezvényét, a Kurultáj – Magyar Törzsi Gyűlést szervező Magyar Turán Alapítvány vezetősége tegnap délután ülésezett, és egyhangúlag a következő döntést hozta: A Heineken cég agresszív üzletpolitikája, valamint a magyar nyelvet Romániában diszkrimináló törekvései miatt, az alapítvány által szervezett minden közösségi rendezvényéről, így a Kurultájról és az Ősök Napja rendezvényről egyaránt kitiltja a Heineken cég termékeit. Az alapítvány, a döntésről a 2017. évi Ősök napjára regisztráló több mint ötven vendéglátó-ipari egységet írásban értesíti.  Ezenfelül a Magyar Turán Szövetségben résztvevő tagjainktól és a nagyszámú hagyományőrző szimpatizánsainktól kérnénk, hogy ne vásárolják a Heineken cég termékeit.

a Heineken bojkot - közösségi portál képe

a Heineken bojkott – közösségi portál képe

A Magyar-Turán Alapítvány bojkottját a Heineken multinacionális vállalat elmúlt években tapasztalható tisztességtelen, a székelységet negligáló, a magyar kisebbségi jogokat semmibe vevő üzletpolitikája miatt hozta meg. Mint ismeretes a  nemzetközi söripari vállalat pert indított a csíkszentsimoni Igazi Csíki Sört gyártó cég ellen, mivel úgy vélték, hogy a sör elnevezése sérti a Ciuc Premium márkájuk védjegyoltalmát.

A marosvásárhelyi táblabíróság január 27-ei ítéletében jogerősen betiltotta az Igazi Csíki Sör gyártását. Elrendelte, hogy a gyártó az ítélet jogerőre emelkedését követő 30 napon belül vonja vissza Igazi Csíki Sör néven árult termékét a piacról, és a visszavont terméket semmisítse meg. Illetve minden olyan tárgyat és eszközt, amin megjelenik a fenti kifejezések valamelyike, beleértve az összes rekeszt, ernyőt, sátrat, hűtőszekrényt is.

igazi_csíki_sör

Az egész elképesztő ügynek a legszomorúbb felhangja az, hogy a holland cég, a román ítélkezés többször megnyilvánuló székely ellenes érzelmeit felhasználva perelte be a székely sörgyártó manufaktúrát. Az első lépéseket már 2015-ben megtette a multinacionális vállalat, amikor a Heineken a Csíki Sör előállításának és forgalmazásának betiltását, a gyártósor és az áru elkobozását, kártérítés reményében pedig egy garanciaalap létrehozását kérte.

imagesA holland multinacionális cég mellé felsorakoztak a román hivatalok is, melyek évek óta akadályozzák a székelységet a saját jelképeik – sőt, anyanyelvük – használatában. Tavaly májusban a román fogyasztóvédelmi hivatal azért bírságolta meg a Igazi Csíki Sört gyártó székely céget, mert a székely manufaktúra magyar nyelven reklámozta termékeit. (Amely csak annyiban nyilvánult meg, hogy egy reklámjátékban a nyereményeket jelölő állatneveket csak magyar nyelven írták bele a kupakokba.)

A nemrég született román táblabírói ítélet azért is megdöbbentő, mert román ítélőszék döntését annak ellenére hozta meg, hogy december 9-én az Európai Márkahivatal másodfokon is a csíkszentsimoni gyárnak ítélte a márkát. Az a román bíróság ezzel a ítéletével az Európai Uniós márkahivatal döntését figyelmen kívül hagyta.

A Heineken magatartásában az a leghátborzongatóbb, hogy nyíltan rájátszott a romániai hivatalok részéről tapasztalható, a magyar kisebbségi (Székelyföldön többségi!) jogokat megsértő hozzáállására. A vádiratban a Heineken a szélsőséges román média, közszereplők és politikusok által gyakran használt, Székelyföld földrajzi és kulturális egységének létét tagadó „úgynevezett Székelyföld” kifejezést használva nyújtotta be a keresetét, ezzel is érzékeltetve, hogy székely megyéket nem tekinti önálló kulturális egységnek.

 Heineken_bjkt_U

A fenti események hatására, a Magyar – Turán Közhasznú Alapítvány az alábbi közleményt adta ki:

Közlemény

Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvényét, a negyed millió látogatót vonzó Kurultáj-Magyar Törzsi Gyűlést szervező Magyar-Turán Közhasznú Alapítvány vezetése február 6-i ülésén a következő döntést hozta:

Álláspontunk szerint a román bíróság által jogtalanul betiltott Igazi Csíki Sör melletti szolidaritás jegyében a Magyar-Turán Alapítvány által rendezett valamennyi jövőbeli rendezvényről, így a Kurultájról és az idén augusztusban megrendezésre kerülő Ősök Napjáról is kitiltja a Heineken termékeket.

Elfogadhatatlannak tartjuk a Heineken nevű globális multicég agresszív üzletpolitikáját, hamis érvelését, valamint a magyar nyelvet Romániában diszkrimináló törekvéseit.

A Magyar-Turán Alapítvány kiáll az ellehetetlenített székelyföldi vállalkozás mellett.

Arra kérjük tagjainkat, szimpatizánsainkat, hogy bojkottálják a Heinekent, a multicég egyetlen termékét se fogyasszák.

A 2017. évi Ősök napjára regisztráló több mint ötven vendéglátó-ipari egységet írásban értesítjük az alapítványi döntésről.

Magyar – Turán Közhasznú Alapítvány vezetősége