A Hodzsali mészárlás – egy elhallgatott tragédia

1992-ben, február 25-26-án történt meg az azerbajdzsán nép szörnyű tragédiája a hodzsali mészárlás. A 20. század végének egyik legvéresebb napja, február 26-a gyásznap Azerbajdzsánban. Az örmény – azerbajdzsán konfliktus, a Karabahért vívott háború sötét napjai ezek. Az örmény fegyveres alakulatok, az orosz belügyi csapatok támogatásával a hátuk mögött, lerohanták a védtelen Hodzsali városát. 613 fegyvertelen civil lakost mészároltak le, köztük 106 nőt és 63 gyermeket. Sok embert kegyetlenül megkínoztak (1275 embert hurcoltak el túszként, akik a legkegyetlenebb kínzásoknak voltak kitéve).

 hodzsali

Az 1988-tól az etnikai tisztogatásokkal kísért harcoknak, 30 ezer azerbajdzsáni halottja és 100 ezer fő sebesültje volt. A szülőföldjükről elűzött azerbajdzsánok száma elérte (eléri) az 1 millió főt, a menekültek sorsa máig rendezetlen, közülük sokan szükséglakásokban tengetik életüket ma is. Az örmény és szovjet- orosz csapatok sok olyan területet is kihasítottak Azerbajdzsán földjéből, ahol nagy többségben azerbajdzsánok éltek. A örmények által elkövetett kegyetlen Hodzsali népirtás után az orosz és örmény csapatok hét teljes azerbajdzsán többségű járást is elfoglaltak, és lakosságát erőszakkal elűzték onnan. Azerbajdzsán elvesztette területének egyötödét.

A két ország között azóta sincs béke, csak fegyverszünet. A Hodzsali mészárlás nemzetközi jogba ütköző bűncselekménynek minősül.

 1653309_464944700299310_465958883_n

Magyarországon – és nagyrészt Európában is – az örmény-azerbajdzsán konfliktus a korabeli szovjet-orosz híradásokból, leginkább örmény szempontból lett ismertetve. Most egy új, a szörnyűséges népirtásokkal fémjelzett, karabahi harcokról szóló azerbajdzsáni könyv jelent meg magyarul, amely az Azerbajdzsáni Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége gondozásában jelent meg. A hiánypótló mű: Havva Mammadova – A Hodzsali népirtás

Hodzsali-Book borito50