Civitas Fortissima – A legbátrabb város ünnepe Balassagyarmaton

A legbátrabb várost ünneplik ma a Nógrád megyei Balassagyarmaton; 95 éve a balassagyarmatiak fegyvert fogtak az ott állomásozó cseh katonák ellen és a megszállók kiűzésével elérték, hogy a város Magyarország része maradhatott.

Délelőtt koszorúznak a városi temetőben az 1919-es hősök sírjánál, majd a MÁV-emléktáblánál a vasútállomáson. A rendezvényeken a Balassi Bálint Gimnázium és a Dózsa György Általános Iskola diákjai működnek közre.

civitas

A “csehkiverés” katonái

A központi ünnepségen, a Civitas Fortissima téren Medvácz Lajos polgármester mond beszédet, majd ünnepi képviselő-testületi ülésen adják át az önkormányzat elismeréseit a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban.

Felfegyverkezett polgárok

Balassagyarmat két hete állt megszállás alatt, amikor 1919. január 29-én hajnalban a gyarmatiak megtámadták a cseh katonákat elszállásoló laktanyát. Az újonnan megalakult Csehszlovák Köztársaság hadserege azért állomásozott a városban, mert az Aszód-Balassagyarmat-Ipolytarnóc-Losonc vasútvonalat akarta elfoglalni, hogy még délebbre tolja Csehszlovákia határait. A Vizy Zsigmond százados katonáihoz csatlakozó balassagyarmati polgárok, vasutasok és diákok elérték, hogy Balassagyarmat Magyarország része maradt. A városvédő harcban tíz ember halt meg.

Az Országgyűlés a helytállásért a Civitas Fortissima, a Legbátrabb város címet adományozta a városnak 2005-ben.

Vizy Zsigmond százados

 

kurultaj.hu / MTI / legbatrabbvaros.hu