Kejki batir koponyája Budapestre érkezett – Sajtótájékoztató

Kejki batir – kazak nemzeti hős – koponyáját tudományos vizsgálatok, valamint az antropológiai módszerekkel készülő arcrekonstrukció elkészítése céljából Budapestre, a Magyar Természettudományi Múzeumba szállították a Kazak Központi Állami Múzeum vezetői. A magyar szakértők bevonásával elkészül a genetikai mintavétel és a pontos háromdimenziós modell megalkotása után a szabadságharcos arcrekonstrukciója. A munkálatokról 2016. október 18-án kedden, 15 órakor tartanak sajtótájékoztatót a Magyar Természettudományi Múzeumban. A sajtótájékoztatóra minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Bíró András Zsolt, Korsós Zoltán, Sherin Abdrahmankizi, Csorba Gábor, Kustár Ágnes, Évinger Sándor, Babakumar Khinayat

Bíró András Zsolt, Korsós Zoltán, Sherin Abdrahmankizi, Csorba Gábor, Kustár Ágnes, Évinger Sándor, Babakumar Khinayat

Nurmagambet Kejki Kökembajuli (Нұрмағамбет Кейкi Kөкeмбайұлы, a nép nyelvén egyszerűen csak Kejki batir, „kevély harcos”) koponyáját tudományos vizsgálatok, valamint az antropológiai módszerekkel készülő arcrekonstrukció elkészítése céljából Budapestre, a Magyar Természettudományi Múzeumba szállították a Kazak Központi Állami Múzeum vezetői.

A sajtótájékoztató időpontja: 2016. október 18. (kedd) 15 óra

Helyszín: Magyar Természettudományi Múzeum, Kiállítási épület, Ludovika tér, Semsey-terem

A sajtótájékoztatón részt vesz: 

Korsós Zoltán főigazgató (MTM)

Csorba Gábor főigazgató-helyettes (MTM)

Nursan Alimbay igazgató (Kazak Központi Állami Múzeum)

Babakumar Khinayat igazgató-helyettes (Kazak Központi Állami Múzeum)

Yermek Zsilkajdárov követségi titkár (Kazak Köztársaság Nagykövetsége)

Kustár Ágnes igazgató (MTM Embertani Tár)

Bíró András Zsolt antropológus (MTM Embertani Tár / Magyar-Turán Alapítvány)

Évinger Sándor antropológus (MTM Embertani Tár)

Árva Anita PR menedzser (MTM)

Szakács Árpád sajtóreferens (Magyar-Turán Alapítvány)

A múzeum kiállításai kedden zárva tartanak, de a sajtótájékoztatóra minden érdeklődőt szeretettel várnak.

A dokumentációk átadása az MTM Embertani tárában. Csorba Gábor MTM igazgatóhelyettes, Rustem Nurbah Kazakisztán magyarországi nagykövete, Korsós Zoltán MTM igazgatója, Nursan Alimbay a Kazak Központi Állami Múzeum igazgatója, Kustár Ágnes MTM Embertani Tár antropológusa és Babakumar Khinayat Kazak Központi Állami Múzeum igazgatóhelyettese.

A dokumentációk átadása az MTM Embertani tárában. Csorba Gábor MTM igazgatóhelyettes, Rustem Nurbah Kazakisztán magyarországi nagykövete, Korsós Zoltán MTM igazgatója, Nursan Alimbay a Kazak Központi Állami Múzeum igazgatója, Kustár Ágnes MTM Embertani Tár antropológusa és Babakumar Khinayat Kazak Központi Állami Múzeum igazgatóhelyettese.

A Magyar Természettudományi Múzeum antropológus kutatói: Bernert Zsolt, Évinger Sándor és Bíró András Zsolt 2006 óta végeznek antropológiai és genetikai tárgyú kutatásokat Kazahsztánban. 2011-ben Kustár Ágnes, a Magyar Természettudományi Múzeum antropológusa elkészítette Abilkhair kazak kán arcrekonstrukcióját. Az immár több éves szakmai munkakapcsolat alátámasztására 2014-ben együttműködési megállapodást írt alá Nursan Alimbay, a Kazak Központi Állami Múzeum igazgatója és Korsós Zoltán, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója.

Kustár Ágnes, Bíró András Zsolt antropológusok és Nursan Alimbay igazgató a kazak nemzeti hős koponyájának CT vizsgálatakor

Kustár Ágnes, Bíró András Zsolt antropológusok és Nursan Alimbay igazgató a kazak nemzeti hős koponyájának CT vizsgálatakor / fotó: Stefán Kiss Mónika

Az 1991-ben független köztársasággá vált kazak állam és az orosz hatóságok közti, évekig tartó diplomáciai tárgyalások eredményeképpen 2016 szeptemberében Kejki batir koponyája, melyet addig a szentpétervári múzeumban őriztek, visszakerült Kazahsztánba.

A Torgaj vidékről származó, kipcsák törzsbéli Nurmagambet KejkiKejki batir Kökembajuli, akit a kazak nép csak „Kejki batir”-ként emleget, az 1916-os orosz cári gyarmatosítás elleni felkelés egyik vezetője volt. Számtalan hőstettet vitt véghez, így neve szinte egész Közép–Ázsiában legendává vált. Az Amangeldi imám vezette fegyveres felkelés leverése után is évekig bujkált ellenálló csapatával, és több rajtaütést hajtott végre az akkor már a szovjet uralom által odavezényelt helyőrségek ellen is. A kommunista hatóságok végül 1923-ban kelepcébe csalták és brutálisan kivégezték ( szúró –vágó eszközökkel). A híres ellenálló levágott fejét sokáig közszemlére tették, majd Leningrádba (Szentpétervár) szállították.

A kazak történelemben fontos szerepet játszó, tisztelt személy kapcsán a kazak kulturális minisztérium úgy döntött, hogy méltó emléket állít ”Kejki batir”-nak, a koponyát a Torgajban már eltemetett test mellett helyezi örök nyugalomra, előtte azonban szakértők bevonásával elkészítteti a nemzeti hős arcrekonstrukcióját .

MtmagyarA korábbi sikeres együttműködés alapján Magyarországra esett a választás, és a Magyar Természettudományi Múzeum szakembereit kérték fel a tudományos vizsgálat elvégzésére. Az általános antropológiai leírást, a méretfelvételeket és a sérülések feltárását Bíró András Zsolt és Évinger Sándor, a tudományos arcrekonstrukciót pedig Kustár Ágnes fogja elkészíteni. A koponyáról CT-felvétel-sorozat, majd 3D nyomtatással másolat készül, amely az antropológiai arcrekonstrukció modelljének alapjául szolgál.

A Kazak Központi Állami Múzeum vezetői, Nursan Alimbay igazgató és Babakumar Khinayat igazgatóhelyettes október 13-án szállították Budapestre az erősen sérült koponyát. A genetikai mintavétel és a pontos háromdimenziós modell megalkotása után az eredeti koponyát visszaszállítják Kazakisztánba, ahol ünnepélyes kegyeleti szertartás kíséretében örök nyugalomra helyezik szülőföldjén.

A sajtótájékoztató  helyszíne

A sajtótájékoztató helyszíne

 

Forrás: kurultaj.hu / Magyar Természettudományi Múzeum

Fotók: Stefán Kiss Mónika