Köböre bajnokság – lovas pusztai hagyományok a Kurultajon

Betyárok, huszárok, csikósok, hagyományőrző harcosok! Most mutassátok meg ki a legrátermettebb lovas a Kárpát-medencében! 2016. augusztus 12-14. között Bugacon, a Kurultaj Magyar Törzsi Gyűlésen felújítjuk az ősi magyar pusztai lovas hagyományokat. Hatalmas köböre (kökpar) viadalt és egyéb lovas versenyeket rendezünk, melyekhez még lehet csatlakozni.

kobore_kurultaj

A lovas játékok összeállításánál az idei Kurultajon, arra törekedtünk, hogy megpróbáljuk feleleveníteni a magyar pusztai múlt ezen rendkívül szép és egyben harcos hagyományait. Ezért kiemelten nagy köböre versenyt szervezünk, hiszen ez az a nomád időkből fennmaradt tradicionális magyar sport, amelyet csikósaink még a közelmúltban is űztek. Tulajdonképpen itt Európa közepén kuriózumnak számít, hungarikumnak is nevezhetnénk ezt a viadalt.

kokpar_bugac30

A köböre (kökpar) névváltozatai ősi közép-ázsiai megnevezései kekbere, kökbürü, kerej. Az elnevezések a magyar és török nyelvekben a “kék bőr” (kekbere, köböre) szavakból származnak, amely utalás a kékesszürke farkasbőrre, amellyel a játékot eredetileg játszották a turáni lovasnépek. Az európai  köztudatban viszont inkább buszkasi néven terjedt el a játék az afgán sportot alapul véve.

kurultaj_hungary

Mi most ezt a kiváló emberpróbáló sportunkat próbáljuk minél erőteljesebben feléleszteni, hiszen a rovásírásunkhoz hasonlóan ez is egy ősi élő kincsünk. Ennek érdekében várjuk a csapatok, egyének jelentkezését a versenyre, hogy minél nagyobb, dicsőséges ősi múltunkat feltámasztó viadalt mutathassunk az Ősök Napjára kilátogató vendégeknek. A köböre mellett számos tradicionális lovasversenyt is szervezünk (gyorsasági, ügyességi), ahol egyénileg is megmutathatja az összes lovasunk, hogy méltó utódja honfoglaló őseinknek.

Az alábbiakban elolvashatjuk a 2016-os Köböre verseny felhívását:

Tisztelt Lovas Hagyományőrzők!

A Kurultáj programjában tervezzük a legnépszerűbb hagyományos lovasnomád csapatjáték, a KÖBÖRE (kazakul kökpar, perzsául buszkasi) bemutatását.

A programpont célja, hogy nyílt lehetőséget teremtsen a játék kipróbálására a megfelelő lovastudással és hozzáállással rendelkező lovasok számára és egyben színvonalas műsorszámot adjon a közönség számára.

Szombatra egy nagy központi játékot szervezünk, amikor is a játék iránt érdeklődők 2 nagy csapatba rendezve csapnak össze.

Vasárnapra lehet jelentkezni a saját csapatok bajnokságába, amikor is 5 fős csapatok játszanak „A Kurultáj bajnoka” címért.

Könnyített szabályok szerint fogunk játszani, az alábbiak szerint:

– A játék-szer a hagyományok szerint egész kecske.

– Csak a játékszer támadható /érinthető, lovas és ló nem.

– A 2 csapat a játékszer feldobásakor indul, a felvett bőrt legalább 3 átadás után lehet a kapuba juttatni.

– A 2 csapat egymás között dönt a vitás kérdésekben, külsős bíró(k) segítségével. 

A játék kemény, a hagyományok szerint veszélyes, védőfelszerelések nem állnak rendelkezésre, ezért a sikeres játékhoz megfelelő lovastudás és felelős viselkedés szükséges. Cél, hogy jó hangulatú, bemutató-értékű, de sérülésmentes programot nyújtsunk egymás és a közönség számára.

A játékban mindenki a saját felelősségére vesz részt.

Minden érdeklődőt biztatunk a részvételre!

A részletek megbeszélése a helyszínen.

Szervező:

Pusztai Róka NHE

 

Lovas bejelentkezés, regisztráció:

Németh Szilvia +36 70 606 9564

kurultajlovasok@gmail.com

pusztavagta_kurultaj30