A „Nagy Sztyeppe Gyermekei” – magyarok a kazak sztyeppei-fesztiválon

Az elmúlt hétvégén tartották Kazakisztán eddigi egyik legnagyobb hagyományőrző rendezvényét a „Nagy Sztyeppe Gyermekei” fesztivált a Dél- Kelet kazakisztáni Talgar mellett az Alatau hegység (Tien-shan) tövében. A rendezvény társszervezője a Magyar Turan Alapítvány volt.

A Magyar Turán Szövetség hagyományőrzői a kazak etnofesztiválon

A Magyar Turán Szövetség hagyományőrzői a kazak etnofesztiválon

Az „Ulu Dala Ruhy” kazakisztáni nemzetközi fesztivál célja a nomád örökség ápolása, a kazak és más türk népek kultúrájának bemutatása. A fesztivál jelmondata egy ősi nomád bölcsesség: „A jelenben, a jövőre gondolva, ne felejtsük el a múltat!” A rendezvényen tradicionális íjász, lovas bemutatók, népzenei koncertek voltak megtekinthetők. A rendezvényen ízelítőt nyújtottak több lovasnomád nép kultúrájából (hunok, szakák, szkíták, uszunok, masszagéták, szarmaták, stb.)

Talgar

Népzene az Uly Dala Rukhy fesztiválon

A nemzetközi etno fesztivál dátuma egybeesett Kazakisztán függetlenségének 25., illetve Almati város 1000. évfordulójával. A Kurultájt is rendező  Magyar – Turán Alapítvány a társszervezőként működött közre a nomád fesztiválon. A Magyar Turán Szövetség húsz fős csapattal képviseltette magát, akik méltóképp mutatták be az ősi magyar sztyeppei kultúrát.

Uly Dala Rukhy_magyar

Magyar hagyományőrző lovasok a kazak fesztiválon

Az Ulu Dala Ruhy közönsége

A kazak etno-fesztivál nézőközönsége