Rakamazi fesztivál – kulturális ajánló a hétvégére

2016. május 14-én, szombaton Rakamaz városa megrendezi a II. Almavirág Fesztivált. A hagyományőrző, kulturális és gasztronómiai fesztiválon a Magyar Turán Szövetség is képviselteti magát. Az izgalmasnak ígérkező kulturális műsor az egész család számára élményekben gazdag kikapcsolódásnak ígérkezik.

A-rakamazi-turul

A magyar emberek gondolatvilágában a város neve összeforrt a legszebb honfoglalás-kori emlékeinkkel, a „Rakamazi Turul” korongábrázolásával, illetve a rakamazi tarsolylemezzel. Az 1956-ban és 1974-ben megtalált régészeti emlékeink a térség kiemelkedően gazdag honfoglalás-kori régészeti emlékeiről tesznek tanúbizonyságot. Nem véletlenül! Hiszen a legtöbb régészünk, azt feltételezi, hogy a Felső-Tisza vidéke, a Bodrogköz és a Rétköz lehetett a magyarok által elsőként elfoglalt szállásterület a IX. században,  valószínűleg ezen a területen jött létre a honfoglaló magyarság egyik első hatalmi központja.

A Magyar Turán Alapítvány is kiemelten jó kapcsolatokat ápol a nagy-térség hagyományéltetőivel, és lehetőségeihez mérten segíti a helyi hagyományőrzés népszerűsítését.

almaviragplakat800_u80

rakamazi