Rendhagyó történelemóra Bodrogszerdahelyen

A Bodrogközben szervezett kulturális programok keretében, a tudományos – ismeretterjesztő előadások mellett, a Magyar – Turán Alapítvány tagjai felvidéki magyar intézményeket is meglátogattak a Felső Bodrogközben.

eloadas1

A bodrogszerdahelyi Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola igazgatónőjének Bányácski Henriettának a felkérésére Bíró András Zsolt antropológus humánbiológus, április 7-én rendhagyó történelemórát is tartott a tanulóknak. A kutató a Honfoglalás kori magyarság kultúrájáról valamint a Magyar Természettudományi Múzeum antropológiai kutatócsoportjának expedícióiról is mesélt a gyermekeknek.

Bodrogszerdahely kastély

Bodrogszerdahely (Streda na Bodrogom) neve az értékes honfoglalás-kori leletei miatt ismert, ugyanakkor a Felső –Bodrogköz Snb_erb_100_Jlegjelentősebb, napjainkban is döntő többségében magyarok lakta települése, a környék adminisztrációs és oktatási központja. A Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola, ahová a környékbeli falvakból is sok gyermek jár tanulni az anyanyelvi oktatás egyik fontos regionális bástyája. Az iskola kiváló tanárai nagy lelkesedéssel és szakértelemmel ápolják a magyar kultúrát és a nemzeti hagyományainkat.

Bsz_iskola

Az 1700-as évek elején, reneszánsz-barokk stílusban épített Vécsey –kastély is a településen található. Bodrogszerdahelytől 5 km –re fekszik Borsi település, ahol II.Rákóczi Ferenc fejedelem született. A Magyar Turán Alapítvány tárgyalásokat folytatott Mento Zoltán polgármesterrel, aki egyben az április 7-én a település művelődési központjában sikeresen megvalósított tudományos- ismeretterjesztő előadás főszervezője is volt. Mind a kultúra, az oktatás és a hagyományőrzés területén folytatódik az együttműködés Bodrogszerdahely és az alapítvány között.

Bodrogszerdahely gyerekekkel

Bodrog part2