„Árpád népe – Gyula népe” – a nyíregyházi gyűjteményben

A magyar honfoglalás kora mind a történettudományban, mind a régészeti kutatásokban jelentős helyet foglal el. A korszakkal foglalkozó publikációk jelentős részében olvasható az a kitétel, hogy az Alföld a steppe utolsó, legnyugatibb pereme. Itt – legalábbis egy ideig – folytatható a steppén megszokott életmód. Igaz ez a megállapítás a Közép-Tisza vidékére is. A nyíregyházi Jósa András Múzeum  „Árpád népe – Gyula népe” új időszaki kiállítása ebbe a korszakba kalauzolja el a látogatókat. A szolnoki Damjanich János Múzeum újabb ásatásain napvilágra került régészeti leletek bepillantást engednek a honfoglaló magyarok Közép-Tisza-vidéki régészeti emlékanyagába és megtekinthetők a Jósa András Múzeum legszebb X. század tárgyai is.

tarsolyok

    A tárlat anyagát öt múzeum leletanyagából válogatták össze, láthatók például a kétpói lovas sírból előkerült aranyak, továbbá ritkaságnak számító díszített és díszítés nélküli ezüstcsészék, aranyövek, bronzcsatok, az utóbbiak között a valamikori törzsfőnökök viseletéhez tartozó oroszlános csat is.
A női viselet ékköveinek számító aranyozott ezüst, vagy vörösréz hajfonatkorongokat szintén bemutatnak. S megtekinthető az egyetlen olyan tárgy is, amelyen hiteles rovásjel található. Fegyverek, szablyák, nyílcsúcsok szintén láthatók, valamint a lovak honfoglalás kori kantárdíszei, zablái, kengyelei és övveretei is.
Nem csak a felnőtt látogatóknak, hanem a gyermekeknek is készítettek katalógust a kiállított tárgyakról, hogy hiteles információkhoz juthassanak a magyar honfoglalás idejéről.

Nagykörűn előkerült aranyozott ezüst övveretek. / MTI Fotó: Bugány János

Nagykörűn előkerült aranyozott ezüst övveretek. / MTI Fotó: Bugány János

 Bene János, a nyírségi közgyűjtemény igazgatója a kiállítás megnyitóján kiemelte a május 8-ig nyitva tartó tárlaton bemutatják azokat a leleteket, amelyek az ásatások során kerültek elő az Alföldön. A már több városban bemutatott kiállításnak kísérő rendezvényei is lesznek, a nyitónapon honfoglalás kori viseleteket ismertettek, továbbá kézműves foglalkozást tartottak, az egykori íjászatról Mónus József, többszörös távlövő világbajnok is tartott előadást.

A későbbi napokon múzeumpedagógiai foglalkozásokat rendeznek, szombatonként pedig tarsolylemezeket, hajfonatkorongokat, edényeket és nyílhegyeket is készíthetnek majd a „Honfoglalkoztató Műhelybe” látogatók.
Jakab Attila, az intézmény régészeti osztályának vezetője elmondta, hogy március 22-én a honfoglaló és a sztyeppei műveltség kapcsolatáról, április 5-én a kor Felső-Tisza-vidéki életéről, valamint április 12-én az algyői honfoglalás kori temetőben talált leletekről, illetve április 26-án a honfoglaló elit életéről is hallható előadás.

Császár Péter restaurátor rendezi a tárlat anyagait / MTI Fotó: Balázs Attila

Császár Péter restaurátor rendezi a tárlat anyagait / MTI Fotó: Balázs Attila

 

josamuzeum.hu / MTI / kurultaj.hu