Rovásírásos íjcsontlemez – egy új szegedi kiállításon

Rovásírásos íjcsontlemezt és egy hamvasztásos sír tárgyait is láthatja a közönség a szegedi Móra Ferenc Múzeum hétfőtől látogatható új időszaki kiállításán, amelyen az M43-as autópálya építését megelőző régészeti feltárás anyagát mutatják be.

 rovásírásos íjcsontlemez / MTI Fotó: Rosta Tibor

rovásírásos íjcsontlemez / MTI Fotó: Rosta Tibor

    Szarka József régészeti és műtárgyvédelmi osztályvezető az MTI-nek felidézte, hogy a régészeti terepbejárások még 1999-ben kezdődtek, és az elmúlt 15 évben hatvanhat lelőhelyen csaknem kilencszázezer négyzetmétert tártak fel.
Az Úton a kultúrák földjén című tárlaton az érdeklődők csaknem száz régészeti lelettel ismerkedhetnek meg az őskortól a késő középkorig tartó időszakból. A különleges tárgyak között vannak ezüstből és bronzból készült ékszerek, övveretek, szerszámok, csonteszközök és kerámiák is.

Az M43-as út melletti feltárás / fotó: Móra Ferenc Múzeum

Az M43-as út melletti feltárás / fotó: Móra Ferenc Múzeum

A kiállításon rovásírásos íjcsontlemezeket is bemutatnak az avar korból, valamint egy óriási méretű kelta kori urnát és egy kora bronzkori hamvasztásos sír tárgyait is láthatják az érdeklődők. Az utóbbi, több mint négyezer éves lelet azért is különleges, mert az elhunyt hamvait nem az urnában helyezték el, hanem a sírban található edény elé, a gödör közepébe szórták.

Félig földbe mélyített szkíta lakóház az M43-as autópálya melletti feltáráson / moramuzeum.hu

Félig földbe mélyített szkíta lakóház az M43-as autópálya melletti feltáráson / moramuzeum.hu

A kiállítást egy régészeti konferencia előzte meg, ahol bemutatták a szakemberek kutatási eredményeit. Az itt elhangzott beszámolókat, illetve az elmúlt tizenöt év munkáját egy kötetben foglalják majd össze, amely az év végén jelenik meg. Az Úton a kultúrák földjén című kiállítás április 3-ig látható a Móra Ferenc Múzeum közösségi terében.

rovásírásos csontlemez / moramuzeum.hu

Rovásírásos csontlemez / moramuzeum.hu

 

 

kurultaj.hu / moramuzeum.hu / MTI