A Kárpát-medence ősi kincsei – kiváló kiadvány

Első ízben jelenik meg ilyen összefoglaló, tárgyakkal gazdagon reprezentált, művészeti megközelítésű, tudományos-ismeretterjesztő munka a Kárpát-medence ősi műkincseiből. A bemutatott tárgyak egy része először jelenik meg nagyközönség előtt, így szenzációs újdonságnak számít. A kitűnő könyv megjelenéséhez a Magyar-Turán Alapítvány is hozzájárult.

 boritoreszlet60

A reprezentatív művészeti album Kr. e. 800 000-től, a Kárpát-medencei őskőkortól a Kr. u. 10. századig, a magyar honfoglalás korának végéig mutatja be és rendszerezi mindazt, amit az egyes korszakok tárgyi kultúrájáról, művészetéről tudunk. km_40 Történeti és művészeti megközelítésű korszakleírásokkal, elemzésekkel, érdekességekkel, térképekkel, valamint közel 2000 műtárgy színes fotójával mutatják be a Kárpát-medence ősi műkincseit.

Az Magyar Nemzeti Múzeum és a Kossuth Kiadó gondozásában megjelent több mint ötszáz oldalas kiadványban Vágó Ádám művészettörténész, képzőművész és fotós mintegy kétezer fényképe látható, amelyeket elismert kutatóknak a tudomány legfrissebb eredményeit is felhasználó szakmai ismertetői kísérnek.
A Kárpát-medence honfoglalás előtti korszakairól még sosem jelent meg hasonló összefoglaló jellegű művészeti album, amelyben több, a nagyközönség által korábban sosem látott lelet is helyet kapott.

Ez 2015 legfontosabb kiadványa, méltán nevezhető az év könyvének – jelentette ki Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadói Csoport vezetője, a könyv bemutatóján, aki szerint eddig csupán a világ legnagyobb múzeumai, a párizsi Louvre vagy a British Museum büszkélkedhettek hasonló minőséget felvonultató kiadványokkal.

Karpatmedence

Kurultaj.hu / MTI